Leskovac: Bez plate (i bez štrajka)

Zaposleni u državnom preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Univerzal" u Leskovcu dve godine ne primaju platu.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2010.

16:22

Default images

Novac koji im država uplati bio bi dovoljan samo da deo radnika primi minimalac od 10 do 12 000 dinara.

U poslednje vreme u Srbiji je sve više preduzeća u kojima radnici štrajkuju zbog neisplaćenih plata. Međutim, postoje i ona gde zaposleni rade, a dve godine ne primaju platu i ipak ne štrajkuju.

Samohrana majka Ljiljana Stoiljković je osoba sa invaliditetom i zaposlena je u leskovačkom "Univerzalu". Ona sa još 120 zaposlenih u ovom preduzeću svaki dan dolazi na posao i na mašini za proizvodnju plastične ambalaže ispunjava radnu normu.

U "Univerzalu" je zaposleno 120 radnika, od toga 77 osoba je sa posebnim potrebama. Do početka leta od Crvenog krsta dobijali su hranu, a onda im je ukinut i topli obrok.

U "Univerzalu" se proizvode predmeti od plastike, lake metalne konstrukcije i obavljaju stolarske i tapetarske usluge. Krajem prošle godine prema novom zakonu "Univerzal" je od društvenog postao državno preduzeće, ali to nije poboljšalo položaj radnika, jer državi plaćaju iste poreze i ostale obaveze kao i firme u kojima rade zdrave osobe.

U Srbiji su pre 20 godina radila 72 ovakva preduzeća, sada samo 30. "Univerzal" se ubraja u bolja zbog očuvana tri pogona i placa od skoro tri hektara na atraktivnoj lokaciji u Leskovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: