Glavaš bez odlikovanja i zvanično

Predsednik Hrvstske Ivo Josipović potpisao odluku o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu jer je osuđen na zatvor zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.08.2010.

15:28

Default images

Hrvatski predsednik je najavio i da će Glavašu biti oduzet i čin generala.

"Reč je o vrlo teškom krivičnom delu. Nema drugog izbora i zakon traži da se u takvim slučajevima oduzme odlikovanje", rekao je Josipović na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Glavaš, koga je Vrhovni sud Hrvatske osudio na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih protiv srpskih civila u Osijeku, saopštio je nedavno da će, za iznos od 100.000 kuna, prodati svoja ratna i poratna odlikovanja jednom hrvatskom iseljeniku iz Australije.

On je potvrdio da ga je u Drinovcima u Bosni i Hercegovini, gde je pobegao pre izricanja nepravosnažne sudske presude u Zagrebu, posetio hrvatski iseljenik koji živi u Australiji i ponudio mu finansijsku pomoć kako bi mu "olakšao život u egzilu".

Glavaš je ovim povodom podsetio da ga je "zbog doprinosa u stvaranju, odbrani i obnovi hrvatske države" prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinskoga rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Pre tri dana Glavašu je oduzet i poslanički mandat u Saboru, pošto je osuđen na zatvorsku kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: