Srbi tužili kompaniju zbog "Oluje"

Grupa Srba iz Hrvatske tužila američku vojno-konsultantsku firmu MPRI zbog navodnog opremanja i obučavanja hrvatske vojske i osmišljavanja akcije "Oluja".

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.08.2010.

13:59

Default images

"Večernji list" piše da tužioci, grupa Srba koji su do 1995. živeli u Krajini, traže milijarde dolara odštete.

Proces se vodi pred federalnim sudom u Čikagu. U zajedničkoj tužbi na 40 stranica piše da je cilj "Oluje" bio "silom proterati manjinsku etničku grupu".

Firmu "Militari profešenel resorsis inkorporejted", koju su 1987. osnovala osmorica bivših pripadnika američke vojske, a potom je 2000. kupila firma "L-3 komjunikejšen", u tužbi spominju kao "učesnika u genocidu".

"Operacija 'Oluja' postala je najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugog svetskog rata, a kao posledicu je imala ubistva i nehuman odnos prema hiljadama Srba, nasilno proterivanje 200.000 Srba iz njihovih vekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vredne stotine miliona dolara", piše u tužbi čiji tekst prenosi "Večernji list".

U tužbi se navodi da je tadašnji hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak na sastanku sa predstavnicima MPRI-ja u oktobru 1994. godine, kada je sa tom firmom navodno sklopljen višemilionski ugovor, rekao da "želi da Srbe istera iz Krajine".

Akcija hrvatske vojske "Oluja" izvršena 4-5. avgusta 1995. godine dovela je do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Vojnu akciju, ali i period potom, obeležili su ratni zločini koje su pripadnici hrvatske vojske, ali i civili počinili nad srpskim civilima.

Zbog činjenice da kao odgovorne osobe nisu sprečili zločine nad civilima tokom i posle "Oluje" pred Haškim tribunalom se sudi hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, a odgovornost za egzodus Srba iz Hrvatske pripisuje se pokojnom predsedniku Franji Tuđmanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: