Počinju pregovori sa MMF-om

Delegacija MMF-a, koju predvodi šef misije Albert Jeger, počela je razgovore s predstavnicima Vlade Srbije o reviziji tekućeg stend-baj aranžmana.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2010.

08:16

Default images

Do kraja nedelje razgovori će se voditi na nivou tehničkih eksperata, a u ponedeljak će početi zvanični razgovori, održavanjem plenarne sednice u Narodnoj banci Srbije.

Guverner Dejan Šoškić ocenio je da predstojeći pregovori neće biti laki, ali da će se uspešno završiti jer, kako je rekao, Vlada preduzima korake u dobrom pravcu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i dalje stoji pri stavu da je odmrzavanje plata i penzija do kraja godine moguće, dok ministarka finansija Diana Dragutinović za B92 kaže da će ona poštovati dogovor postignut s Međunarodnim monetarnim fondom da plate i penzije u Srbiji budu odmrznute tek u 2011. godini.

U budžet se u prvoj polovini godine, prema njenim rečima, slilo više nego što je bilo planirano.

"Ja uvek imam problem s punjenjem budžeta pošto bih volela da su prihodi i rashodi uravnoteženi. Međutim, to su podaci Ministarstva finansija. Dakle, u prvoj polovini godine prihodi su niži od planiranih prihoda za prvu polovinu godine za dva posto, ali su i rashodi niži od planiranih za recimo tri-četiri posto. Međutim, treba imati u vidu da u drugom kvartalu, dakle zaključno sa junom - april, maj i juni, budžet se puni gotovo pet posto bolje nego što je planirano", rekla je ona.

Glavna tema razgovora, ipak, biće Zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi trebalo da se reguliše koliko i kako Srbija sme da troši i da se zadužuje.

“Prelazna fiskalna pravila znače da svake godine smanjujemo deficit za određen broj fiskalnih poena. Mi smo u zakonu stavili 0,75 posto. To znači da svake godine od 2011. budžetski deficit će biti niži za 0,75 procenata BDP-a. Drugo pravilo koje smo stavili jeste da javni dug, bez duga po osnovu restitucije, ne treba da bude veći od 45 posto BDP-a”, objašnjava ministarka.

Inače, zakon o fiskalnoj odgovornosti predviđa i kontrolu trošenja budžetskih para na penzije i plate. I tu se uvode nova pravila.

“Politiku plata i penzija koja će nas u nekom roku dovesti do one ciljne vrednosti 8 odsto BDP-a izdataka za plate i 10 odsto za penzije. I to su sada pravila, a unutar tih pravila vlada može da vodi fiskalnu politiku i da različiti projekti konkurišu za sredstva. Ali to su opšta pravila”, kaže Dragutinovićeva.
Poštovati dogovor sa MMF-om, kaže Diana Dragutinoviæ (FoNet, arhiva)
Ekonomista Goran Nikolić regulisanje javnog duga smatra najvažnijim delom Zakona.

"To je u stvari jedan pokušaj da se zakonskim okvirom reguliše buduće trošenje države, odnosno pre svega budući nivo javnog duga od 2011. do 2015. godine, što je po meni najvažniji deo tog dokumenta, dakle limitiranje rasta javnog duga", kaže Nikolić

Nikolić kaže da je moguće da se u Vladi nađe kompromisno rešenje za odmrzavanje plata i penzije, uprkos tvrdom stavu MMF-a.

"Po MMF-u plate bi trebalo da porastu u javnom sektoru u aprilu kao i penzije. Dakle, potpredsednik Vlade zahteva da to bude što pre - u jesen. Ja mislim da je kompromis vrlo realan da to bude od januara, da se budžetira na taj način da se predvidi rast plata već od početka godine", kaže Nikolić.

Sa MMF-om je ranije ove godine dogovoreno da se penzionerima u masi podeli oko dve milijarde dinara, što ne daje mogućnost za isplatu 5.000 dinara po penzioneru.

Prema rečima ministarke finansija, međutim, sa MMF-om bi moglo da se pregovara o tome da bude izdvojena nešto veća suma - od oko tri do tri i po milijarde dinara.

Krkobabić: Nećemo dozvoliti smanjenje penzija

Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić izjavio je u Leskovcu da ta stranka neće dozvoliti da se novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju smanje penzije.

On je kazao da će penzije pratiti rast zarada i objasnio da to znači da kada plata nekog činovnika poraste pet ili deset odsto toliko će morati da porastu i penzije. Krkobabić je rekao i da je to politički dogovor koji je postignut i da će on važiti do kraja mandata vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: