Redžepi: Nisam pominjao oružje

Ministar untrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da nije pominjao da je Vlada Kosova spremna da i oružano reaguje u slučaju otcepljenja severa Kosova.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 19.08.2010.

22:20

Default images

"Oružje nikada nisam pominjao", rekao je Redžepi za prištinski "Ekspres".

Beogradski list "Danas" je, međutim, na svom sajtu objavio deo intervuja u kojem Redžepi potvrđuje mogućnost oružane intervencije.

Na pitanje novinarke lista "Danas": "Da li je Vlada Kosova spremna i da oružano reaguje u slučaju proglašenja nezavisnosti opština na severu, odnosno ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova?", Bajram Redžepi je odgovorio: "Svakako".

"Ovaj kratak i jasan odgovor kosovskog ministra, a u kontekstu teme o kojoj je 'Danas' razgovarao s njim, objavili smo u formi: 'Vlada Kosova je, u slučaju eventualnog proglašenja nezavisnosti opština na severu ili njihovog pripajanja Republici Srbiji, spremna da svoj teritorijalni integritet brani i oružano', objavila je redakcija lista "Danas".

Redžepi je za list "Ekspres" najavio da će svako ko pokuša da proglasi nezavisnost na teritoriji Kosova biti uhapšen.

"To je normalno za nas, da branimo naš suverenitet pravnim sredstvima", objasnio je Redžepi.

On je time demantovao da je ranije za beogradski "Danas" izjavio da je "Vlada Kosova, u slučaju eventualnog proglašenja nezavisnosti opština na severu ili njihovog pripajanja Republici Srbiji, spremna da svoj integritet brani i oružano".

Redžepi za "Danas": Spremni smo da reagujemo

Međunarodna zajednica je obaveštena o tome da bi Priština intervenisala u slučaju proglašenja nezavisnosti severnih opština, piše "Danas".

Spremni smo da reagujemo i oružano, izjavio je za taj list kosovski ministar policije Bajram Redžepi o mogućnosti “otcepljenja“ severnog Kosova.

Vlada Kosova je, u slučaju eventualnog proglašenja nezavisnosti opština na severu ili njihovog pripajanja Republici Srbiji, spremna da svoj teritorijalni integritet brani i oružano, piše "Danas".

Sigurno je da ćemo hapsiti one koji bi se odlučili na takav korak, izjavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

Na pitanje da li bi Priština mogla sama da preduzme takav korak, oružanu intervenciju, ili bi morala da dobije saglasnost međunarodnih predstavnika - Kfora, Euleksa i Kancelarije Pitera Fejta, koji je istovremeno specijalni predstavnik EU i međunarodni civilni predstavnik, Redžepi odgovara da je Vlada Kosova obavestila o svemu Euleks i međunarodnog civilnog predstavnika.

“Tražili smo njihovu pomoć da ne dođe do proglašenja nezavisnosti severa Kosova i obavestili ih da ćemo reagovati, ukoliko se to ipak dogodi”, kaže Bajram Redžepi za “Danas”.

Novi povod za spekulacije u vezi sa severom Kosova, posle najava “specijalnog statusa“ i kosovske varijante Južnog Tirola, fantomska deklaracija o nezavisnosti saveza opština Autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

Ova deklaracija, čiji je autor nepoznat, prethodnih dana bila je udarna tema u prištinskim medijima i među kosovskim političarima.
Fonet, Arhiva
Iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju saopšteno je da je “fantomska deklaracija delo nekolicine neodgovornih ljudi“, uz poziv kosovskim Srbima da “ne nasedaju na provokacije kako Prištine, tako i na postupke grupa i neodgovornih pojedinaca iz srpske zajednice“.

"Ta fantomska deklaracija kojoj se na zna autor je mutna, politički rizična stvar i velika ujdurma. Ko to radi, radi o glavi kosovskim Srbima i državnim interesima Srbije na KiM”, kaže Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

“Zahtev da se pored postojeće Skupštine zajednice opština AP KiM pravi nova institucija je krajnje destruktivan. Nema ni govora da DSS ima bilo kakve veze s tim, niti treba komentarisati deklaracije bez autora”, tvrdi on.

Samardžić upozorava da je “sever KiM samo geografski i meteorološki pojam i da je njegovo pominjanje u svakom drugom kontekstu bilo u privremenim institucijama samoproglašene kosovske države ili u Beogradu, kako među strankama na vlasti, tako i u opoziciji manipulacija, jer je celo KiM deo Srbije po Rezoluciji 1244 SB UN“.

Upitan da li bi ovakve spekulacije i provokacije mogle da budu izgovor Prištini za zavođenje reda u severnom delu Kosova, Samardžić kaže da je u stvari “pravo pitanje zbog čega glavni lobista nezavisnog Kosova Morton Abramovic svuda protura priču o mogućoj intervenciji“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: