Inđija: Fabrika grejača za sedišta

Nemački “Bauerhin“ do 2012. u Inđiji otvara fabriku grejača za automobilska sedišta u kojoj će biti zaposleno ukupno 750 radnika.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

14:57

Default images

Posle tri godine uspešnog poslovanja kompanija "Bauerhin" izgradiće još jednu fabriku u Inđiji, a vrednost investicije biće više od 5 miliona evra.

Finansiranje projekta pomoći će Ministarstvo ekonomije i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza podsticajnim sredstvima od 1,8 miliona evra. Zahvaljujući novoj fabrici, do kraja 2012. godine biće otvorena i nova radna mesta.

Kupovinom zemljišta i gradnjom fabrike u industrijskoj zoni jedne od najrazvijenijih opština u Srbiji, kompanija koja se bavi proizvodnjom auto opreme, otvoriće nova radna mesta za još 450 ljudi, pored već 300 zaposlenih koji rade u njihovom pogonu u Inđiji.

Direktor komapnije "Bauerhin", Jozef Himler, kaže da Srbija ima potencijala za razvoj srednjih preduzeća.

"Zahvaljujući pomoći Ministarstva ekonomije i ministru, otvorila nam se mogućnost da sagradimo fabriku za proizvodnju i povećamo broj zaposlenih. Srbija, iz našeg iskustva, ima potencijala za razvoj srednjih preduzeća, a takva preduzeća jačaju i njenu privredu", poručuje on.

Kompanija "Bauerhin - IGB Automotiv" će za svako novootvoreno mesto od Ministarstva i Agencije SIEPA dobiti podsticaj od 2 500 hiljade evra.

Ministar Mlađan Dinkić tvrdi i da je Srbija trenutno najpoželjnija lokacija za inostrane investicije, ne samo u Jugoistočnoj već i u Centralnoj Evropi.

“Ono što treba da čini Inđiju ponosnom i nas iz Srbije je da će se srpski grejači ugrađivati u svetske automobile, ne samo nemačke, jer Bauerhin radi i za Nemce i za druge automobile, i to je način da srpski proizvodi nađu mesta u svetskim i to jeste put kako će se srpska privreda u narednim godinama po zamisli naše Vlade oporavljati", kaže Dinkić.

Specifičnost ove farike je i to da grejače za sedišta i volane, senzore za pojaseve za vezivanje i ostatak asortimana koji se ugrađuje u automobile poput Mercedesa, BMW-a, Poršea ili Forda, uglavnom prave žene.

Gradnja fabrike počinje na jesen, a do kraja 2012. godine trebalo bi da počne proizvodnja.

Osim zapošljavanja velikog broja ljudi, fabrika “Bauerhin - IGB Automotiv” radi na pronalaženju domaćih dobavljača za repromaterijale koji se koriste u proizvodnji, a koji su se do sada iskuljučivo nabavljali u inostranstvu. Na taj način, korist za građane, ali i privredu, kako Inđije tako i Srbije, biće višestruka.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić kaže da je zadovoljan novom investicijom. On za B92 ekskluzivno otkriva i da ima nagoveštaja da će biti nastavljeno sa gradnjom pompezno najavljenog IT parka, najveće investicije u istoriji Inđije, gde bi posao trebalo da nađe čak 25 hiljada ljudi.

"U martu treba da počne gradnja prve faze IT parka. Do sada ono što je za nas važno jeste da su isplatili i Urbanistički zavod Vojvodine i loklanu samoupravu i svoje konsultante, uradili istraživanje zemljišta, ugovorili izvođače i to daje garanciju da će u martu ljudi krenuti da rade i da nastave ono što su počeli pre dve godine", najavljuje Ješić.

Ukoliko od svega ipak ništa ne bude, Ješić kaže da država ima instrumente da u korist države i opštine poništi ugovor u kome su Indijci najavljivali da će uložiti 600 miliona dolara. Od tog obećanja prošle su tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: