Sindikat traži kosovski dodatak

Predstavnici Sindikata radnika KiM zatražili su od Vlade da nastavi isplatu kosovskog dodatka radnicima u pokrajini do pronalaženja rešenja za ovaj problem.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

14:43

Default images

Predsednik Pokrajinskog veća Sindikata Blažo Milosavljević rekao je da radnici traže od Vlade da nastavi isplatu kosovskog dodatka prema zaključcima iz 2003.

"Tražimo da se nastavi sa isplatom dodatka, ne komentarišću odluku Ustavnog suda, dok se ne donese neka nova uredba, zaključak, uputstvo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima", rekao je on.

Milosavljević je naglasio da predlažu da to bude u skladu sa identičnim radnim mestima na terotoriji centralne Srbije u srazmeri s koeficijentima koji tamo važe uvećano za 50 odsto zbog otežanih uslova rada na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da na ovakav način Vladi Srbije pomažu da se pronađe pozitivno zakonsko rešenje za sve radnike koji su ostali bez kosovskog dodatka posle odluke Ustavnog suda Srbije. Milosavljević je zatražio i da se hitno prestane s "medijskim linčom" i izrazio bojazan da priča o novoj preraspodeli, usklađivanju novih budžetskih sredstava ne ostane "mrtvo slovo" na papiru.

Predsednik Okružnog odbora Sindikata obrazovanja Ivan Zaporožac istakao je da su njihovi stavovi u suštini slični.

Zaporožac je rekao da će, ukoliko se zahtevi ne ispune, dovesti u pitanje početak školske godine.

Stavovi koje je pokrajinski Sindikat Kosova i Metohije doneo danas će biti prosleđeni načelniku Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenku Nedeljkoviću, a posle toga i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Kosovski dodatak počeo je da se isplaćuje još 2003. godine, uredbom Vlade Republike Srbije. Tada je ovu premiju dobijalo oko 45.000 zaposlenih na Kosovu i Metohiji, na čije plate je iz državne kase izdvajano 26 milijardi dinara.

Ova davanja preispitana su na početku mandata aktuelne vlade i odluka je preinačena, a krajem 2008. dodatak je prepolovljen.

Ustavni sud Srbije ocenio je pre nekoliko dana da odluka vlade, kojom je uveden kosovski dodatak nije ustavna i predstavlja pozitvnu diskriminaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: