SAD: Osuđeni bivši vojnici RS

Sud u Feniksu osudio 16 bivših pripadnika Vojske RS koji su tokom rata u BiH prikrili pripadanje oružanim snagama pri prijavi za dobijanje izbegličkog statusa.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

13:47

Default images

Federalna istraga utvrdila je da je 16 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske lažno prikazalo svoj status u vreme oružanog sukoba u BiH.

"Oni su lagali kako bi obezbedili boravak u Sjedinjenim Američkim Državama. To je bila zloupotreba nacionalne politike o izbeglicama", rekao je tužilac u distriktu Arizona Denis Burk i dodao da su oni priznali krivicu.

Pet od 16 osuđenih je deportovano iz SAD u BiH.

Trojica njih: Mladen Blagojević, Zdravko Božić i Goran Bencun su, po povratku u BiH, uhapšeni i izvedeni pred sud.

"Nećemo dozvoliti da se osobe koje su zloupotrebile sistem za dobijanje državljanstva provuku bez posledica", rekao je specijalni agent Agencije za sigurnosne istrage u Arizoni Met Alen.

Alen je rekao da su "oni namerno prevarili službenike SAD da nisu učestvovali u srebreničkom genocidu, a znali su da vlasti istražuju takvu mogućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: