Svedok: Armija BiH pucala na svoje

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom svedok Ričard Mol rekao da je Armija BiH pucala na svoje građane zbog dobijanja međunarodnih simpatija.

Izvor: Beta

Sreda, 18.08.2010.

12:17

Default images

Tokom unakrsnog ispitivanja bivši vojni posmatrač UN u Sarajevu izjavio je da su posmatrači u jesen 1992. bili "prilično uvereni" u to, ali da nisu imali dokaze.

Karadžić je britanskog potpukovnika Mola pitao da li je muslimanska strana pucala na svoje građane u cilju postizanja statusa žrtve i izazivanja međunarodnih simpatija i strane vojne intervencije.

Svedok je to pitanje nazvao "dobrim i kontroverznim", rekavši da je "bilo elemenata zbog kojih su posmatrači Unprofora bili prilično uvereni da je to istina", ali da nisu mogli da prikupe dovoljno dokaza.

"Osećali smo da je to istina i nelagodno smo se osećali. Ne mogu da navedem nijedan konkretan primer jer, s obzirom na okruženje u kojem smo bili, nismo mogli da sprovedemo istragu", izjavio je Mol.

On je naznačio i da je muslimanska strana "koristila Sarajevo da bi održavala status žrtve" i "zloupotrebljavala civilne objekte", uključujući i bolnice, smeštajući oružje u njihovoj blizini, da bi izazvala odgovor srpskih snaga.

Mol je potvrdio i da su vojnici Armije BiH pucali iz okoline komande Unpofora u Sarajevu i da je on, kao jedan od zapovednika posmatrača, više puta pozivao muslimanske oficire da to ne čine.

U jučerašnjem glavnom iskazu, Mol je svedočio da je Vojska Republike Srpske u jesen 1992. nasumično granatirala Sarajevo.

Prema tadašnjim procenama vojnih posmatrača UN, u Sarajevu je svakog dana ginulo petnaestak civila od artiljerijske i snajperske vatre, precizirao je svedok.

Dan u kojem bi na Sarajevo palo stotinu granata, posmatrači bi opisivali kao "miran" s obzirom na to da se dešavalo da na grad bude ispaljeno i više od "600 projektila", izjavio je juče Mol.

Tadašnji predsednik Republike Srpske je optužen za "terorisanje" civila u Sarajevu tokom kampanje artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad nesrbima u Srebrenici i u još osam bosanskih opština; za etničko čišćenje širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

U nastavku sudjenja, tužioci su pred sudije izvele sledećeg svedoka, Ričarda Higsa.

Ekspert optužbe o eksplozijama u Sarajevu

U nastavku suđenja Karadžiću pred Haškim tribunalom, balistički ekspert optužbe Ričard Higs potvrdio je nalaze istraga o eksplozijama u Sarajevu 1994-95. po kojima su granate bile ispaljene sa srpske strane.

Higs je za tužilaštvo sačinio izveštaj o toku i rezultatima više istraga koje su Unprofor i vlasti u Sarajevu sprovele posle više eksplozija u gradu, uključujući i dva artiljerijska napada na pijacu Markale.

U prvoj eksploziji na Markalama, 5. februara 1994, 66 osoba je poginulo, a više od 140 ranjeno. U drugom minobacačkom napadu na pijacu, 28. avgusta 1995, poginule su 43 osobe, a ranjeno je više od 90 građana.

U glavnom iskazu, Higs je naveo da u rezultatima istraga sprovedenih na terenu neposredno posle eksplozija nije uočio nikakve nepravilnosti koje bi ugrozile zaključak da su granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske.

Svedok je naznačio da su istražitelji francuskog Unprofora o prvoj eksploziji na Markalama došli do pogrešnog zaključka o pravcu iz kojeg je granata doletela verovatno usled "matematičke greške". Taj zaključak bio je suprotan rezultatima osam drugih istraga, precizirao je Higs.

Veštaka optužbe u nastavku suđenja unakrsno ispituje optuženi Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: