Japan: Šolja čaja i mačka u krilu

U Japanu ljubitelji mačaka skupo plaćaju da bi mazili te životinje u specijalnim i u Zemlji izlazećeg sunca vrlo popularnim "mačak-kafićima".

Izvor: FoNet

Sreda, 18.08.2010.

12:00

Default images

Kafić "Neko Ja La La" u blizini prometnog i bučnog tokijskog kvarta Akihabara, jedan je od više od 70 takvih lokala otvorenih u Japanu.

Za 10 dolara poklonici mačaka, koje su inače "zaposlene" u kafiću, dobijaju šolju čaja i pravo da punih 60 minuta maze naručenu mačku u luksuznoj loži, zavaljeni u udobnu fotelju.

Drugi kafić po imenu "Kaliko" u gradu Musašino u toku svakog vikenda ugosti najmanje 150 gostiju.

Ovakvi kafići postali su kulturni trend u Japanu u proteklih šest godina, posebno u izuzetno stresnoj metropoli kakva je Tokio - piše u reportaži o neobičnim običajima i navikama Japanaca kanadski magazin "Meklins".

A sve ovo događa se zahvaljujući činjenici da je u mnogim zgradama sa stanovima za iznajmljivanje zabranjeno držanje kućnih ljubimaca, a "radoholici" iz japanskog džet-seta suviše su zauzeti da bi vodili računa i o ljubimcima.

Zbog mačje dlaka i mirisa, kafići su prepuni specijalnih usisivača i mirisnih sredstava. Vlasnici ovih kafića zahtevaju da gosti pre ulaska u lože operu ruke, koriste tečne dezinfektante i izuju obuću.

Jer, naglašavaju vlasnici, "dobrobit" mačaka-profesionalaca je na prvom mestu. Osoblje kafića vrlo brzo reaguje kad gosti počnu "nedolično da se ponašaju, da mačke vuku za rep, prekidaju im spavanje pa je u gotovo sve "mačak-kafiće" zabranjeno dovoditi decu.

A ako "maca-profesionalka" u društvu ljubitelja počne da se dosađuje, obezbeđen joj je poseban stubić od ružinog drveta o koji može da se češka.

U najgorem slučaju, da pokaže kako joj društvo posetioca više nije zabavno, može da se okrene, visoko podigne rep, zevne, protegne se i - napusti ložu.

U tom slučaju, reč je o "višoj sili", o odluci "mace-profesionalke" na koju ni vlasnik ali ni posetilac ne mogu uticati, zbog čega uprava kafića - ne vraća novac na "neuzvraćenu ljubav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: