"Srbija zbog Kosova gubi podršku"

Hrvatski nedeljnik "Nacional" piše da Srbija gubi podršku evropskih zemalja zbog svoje politike prema Kosovu, pogotovo nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Izvor: B92, Nacional

Sreda, 18.08.2010.

11:11

Default images

List navodi da su do pre nekoliko godina svi zapadnoevropski političari u kontekstu Balkana uredno spominjali Beograd, koji sada počinju da zaobilaze.

List se osvrće na reči američkog diplomate Ričarda Holbruka koji je pre tri godine rekao kako će, ukoliko Srbija ne promeni politiku prema Kosovu, izgubiti ne samo komad zemlje, već i evropsku perspektivu.

Tri godine kasnije, njegova izjava sve se češće citira u kontekstu poslednjih događaja.

"Srbija nije dobila nikakve bodove zbog Kosova među zemljama EU poslednjih godina. Samo je izgubila podršku za ubrzavanje njenog približavanja Uniji. Strpljenje i razumevanje za srpsku politiku prema Kosovu nestaje", rekao je jedan od diplomata iz Kontakt-grupe za VAC Obzerver.

List podseća da je u kontekstu Balkana većina zapadnoevropskih političara uredno pominjala Beograd, ali da na sastanke sa zvaničnicima u Srbiji sada dolaze retko i to samo u sklopu turneje po Balkanu.

Slična promena stava može se videti i kod zemalja koje su tradicionalno bile naklonjene Beogradu, piše "Nacional", i kao primer navodi Veliku Britaniju, koja se godinama zalagala za to da Hrvatska i Srbija uđu u EU u isto vreme, ali je sada promenila stav i ističe da napredak Srbije isključivo zavisi od stava prema Kosovu.

Ni u Nemačkoj nisu propustili priliku da politilku prema Kosovu navedu kao još jedan razlog zašto bi proširenje EU trebalo usporiti nakon ulaska Hrvatske. Nemačka, piše hrvatski nedeljnik, više nije raspoložena da Srbiji daje ustupke kako bi ona postala članica EU.

"Nacional" navodi de je Srbija iz nekoliko izvora i u nekoliko navrata upozoravana da mora da promeni svoj odnos i stav prema Kosovu, pogotovo nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti.

"No, čini se da Srbija i dalje ne odustaje od namere da Kosovo vrati pod svoje okrilje. Problem je samo što sve više uticajnih zemalja, poput SAD i Francuske to neće dopustiti“, zaključuje se u listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: