Polemika SNS-a i LDP-a oko sudija

LDP tvrdi da su neke od sudija koji su prišli naprednjacima vodili montirane procese. Vučić odbacuje optužbe.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

14:33

Default images

Oštra politička prepucavanja Liberalno-demokratske partije i Srpske napredne stranke ne jenjavaju, bar kada je reč o sudijama koje nisu prošle reizbor, a nedavno su predstavljene kao novi članovi naprednjaka.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović sada proziva SNS zbog toga što su u svoju partiju primili sudije koji su, kako tvrdi, vodili neke od najtežih montiranih procesa u istoriji pravosuđa.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić odbacuje optužbe, a LDP naziva ekstremnim krilom Demokratske stranke.

Ko su bivše sudije koje su naprednjaci nedavno primili u svoje redove? LDP tvrdi da je Mitar Đenisić krajem 1999. osudio tadašnjeg vođu građanskih protesta Bogoljuba Arsenijevića Makija na 3 godine zatvora, jer je na jednom mitingu policajca udario po kapi.

Za Nikolu Pešića kažu da je sudija protiv koga je vojna policija podnela krivičnu prijavu zbog procene štete srpskoj porodici iz Prizrena u visini od 100 000 evra za uništeno pokućstvo, tokom boravka srpske vojske u njihovoj kući.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da takvi podaci govore o tome ko su novi članovi naprednjaka.

“Sudije koje nam je predstavio prvi čoveg pravnog tima Srpske napredne stranke, a bivši bliski saradnik predsednika Republike, Cvijan, su sudije koje su razrešene zbog toga što su bile uvreda za sudsku profesiju u ovoj zemlji”, naveo je on.

“Zbog toga što su bili izvršioci radova režima koji smo mi pobedili tako što smo sklonili njegovu personifikaciju, a to je Milošević, 2000. godine, ali nismo je uklonili iz našeg života zato što su njegove osnove ostale nepromenjene do danas ovde u Srbiji”, ocenio je Jovanović.

Zamenik predsednika naprednjaka Aleksadnar Vučić optužbe odbacuje, a na trdnju LDP-a da pomenute bivše sudije nisu advokati jer ih nema na listingu advokatskih komora, odgovara fotokopijom dozvola za rad jednog od njih.

O biografijama svojih novih članova stranke kaže da ne zna detalje.

Vučić: Pa, ne znam ništa o tome, ne znam niti sam video to!

B92: Ali kako primate ljude i predstavljate ih na konferenciji za novinare, a da ne znate ništa o tome?

Vučić: Znamo o njima zato što smo pitali ljude i ljudi dobro misle o njima u njihovim sredinama, veoma dobro, ali izvin’te nismo mi policijski islednici, nismo mi UDBA da mi iznosimo podatke i dosijea ljudi, kao što UDBA koja je na vlasti svom ekstremnom krilu UDBE dostavi ponekad, pa kaže - ’ajde, izađi maši ne znam čime itd.

B92: A sad kad ovo čujete o njima, da li razmatrate bilo kakvu mogućnost da to nisu ljudi…

Vučić: Vi, k’o da me pitate da li više verujem Čedomiru Jovanoviću ili ovim ljudima, dakle, ili nekom drugom iz patuljastog ili ovog jačeg krila Demokratske stranke, sasvim svejedno. Dakle, više verujem tim ljudima.

Zamenik predsednika naprednjaka odgovara i kontraoptužbama.

“Miloševićeve sudije, kako ih je nazvao, mu danas ne smetaju ili mu manje smetaju kada daju oslobađajuće presude za aferu ‘Kofer’. To je za mene mnogo čuvenija presuda i mnogo važnija nego bilo koja od onih koje ste pomenuli”, kaže Vučić.

“Gde pronađu 100 000 maraka ukradenih, pa onda vrate te pare, samo što im još kamatu nisu dali, pa su to divne sudije reformisanog pravosuđa”, ocenjuje on.

SNS obećava sudijama da će opet biti na tim funkcijama kad oni dođu na vlast, kaže Čedomir Jovanović, a vlast poziva da spreči stvaranje paralelnih institucija u zemlji.

“A sistema nema ako se predsednik bavi Dimitrovgradom, premijer šljivama, a Šešeljev pionir pravdom i zakonom u Srbiji”, ocenjuje lider LDP-a.

Iz Demokratske stranke u ovoj polemici ne učestvuju. Jedina reakcija je pisana izjava predsedbnika Odbora za pravosuđe Boška Ristića da politizacijama nije mesto u institucijama, a da započeta reforma pravosuđa neće biti zaustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: