Ekološki sanduci i u Srbiji

Ekološki sanduci od kartona mogli bi uskoro da postanu deo standardne pogrebne opreme za kremaciju i u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2010.

13:14

Default images

Izmenama zakona o grobljima i sahranjivanju, propisani standardi za ove kovčege bili bi u skladu sa propisima koji već godinama važe u zemljama Evropske unije.

Za kartonske kovčege moguće je izabrati dezen, boju i aplikaciju. Tako se na gornjem delu sanduka mogu naći motivi ruža, oblaka, krsta, anđela ili jednostavnije, boje drveta.

Prednost ekoloških kovčega je, osim manjeg zagađenja i niže cene, i to što je njihov sastojak u urni minimalan u odnosu na klasične kovčege, kažu proizvođači.

U Beogradu se u proseku kremira oko deset pokojnika dnevno, što je oko 25 posto od svih preminulih.

"Ono što je nama poznato jeste da se koristi reciklirani papir i da su oni dovoljno čvrsti i prošli sve ateste EU da mogu da se koriste i za sahranjivanje, mada ih mi preporučujemo za kremiranje", kaže Maja Nikolić iz Udruženja krematista Oganj.

Cena sahrane i kremacije je ista i iznosi 18 360 dinara. Ipak, razlika u ceni pogrebne opreme je drastična, pa tako urne koštaju od 3700 - 8300 dinara, dok je cena kovčega od 13 000 do čak 195 000 dinara.

Ekološki kovčezi koštali bi oko 5 720 dinara.

U prvom i za sada jedinom krematorijumu, koji je otvoren pre više od četiri decenije na groblju "Lešće", do sada je kremirano više od 15 000 pokojnika.

U četiri peći, kremiranje se vrši na temperaturi od 700 do 950 stepeni i traje u proseku sat vremena, ali to zavisi od veličine i materijala sanduka.

"Sanduci koji se sada koriste za kremiranje od običnog sanduka do sarkofaga. Oni imaju metalne delove i lakirani su. Prilikom kremiranja produkt sagorevanja laka i metalnih delova umnogome smeta kremaciji“, kaže poslovođa krematorijuma Lešće Slobodan Ivančir.

Prema Zakonu o grobljima i sahranjivanju predviđeno je da se urna sa pepelom može preuzeti samo ukoliko porodica ima dokaz da poseduje grobno mesto.

Moguće je i zakupljivanje kasete u kolumbarijumu ili rozarijumu, a pepeo pokojnika za sada je moguće rasuti jedino u Vrtu sećanja na Novom groblju ili u bebi vrtu na groblju Lešće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: