Kina: 500.000 evra za Vojsku Srbije

Kinezi doniraju Vojsci Srbije informatičku opremu vrednu 500.000 evra. Očekujemo unapređenje saradnje, kaže ministar Šutanovac.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2010.

11:11

Default images

Ministri odbrane Kine i Srbije, Liang Guangli i Dragan Šutanovac, potpisali su ugovor o donaciji koji predviđa da Kina Vojsci Srbije pokloni informatičku opremu vrednu 500.000 evra.

Između oružanih snaga Srbije i Kine postoji postoji veoma čvrsta saradnja, ali i uvek ima prostora za unapređenje odnosa, ocenio je ministar Šutanovac.

Poseta Pekingu i razgovori sa kineskim kolegom Ling Gunaglijem, prema rečima ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca, dali su prve konkretne rezulate.

"Dobili smo uveravanje da će kineska vojska i ubuduće podržavati reforme u Vojsci Srbije i nastaviti da daje donacije u skladu sa mogućnostima", rekao je on.

Šutanovac je naveo i da je bilo reči i o saradnji odbrambenih industrija Srbije i Kine i izrazio uverenje da, uz zajedničko ulaganje, postoji mogućnost za razvoj naoružanja i vojne opreme koja bi bila ponuđena drugim zemljama.

Srpska delagacija obišla je avio bazu 24. vazduhoplovne divizije u Tjenđinu. Bili su među prvim stranim delegacijama kojoj su prikazane letačke i manevarske spospobnosti višenamenskog kineskog mlaznog aviona J-10. Kina i Srbije razviće saradnju i u vojnom školstvu.

Ministar Šutanovac je najavio da će uskoro četiri oficira Vojske Srbije otputovati u Kinu na školovanje a da će od septembra dvojica kineskih starešina doći u Beograd, gde će učiti srpski jezik i pohađati školu za Komandno-štabno usavršavanje.

"To je veoma važan segment naših bilatarelnih odnosa, imajući u vidu da će oni koji završe tu vrstu školovanja posle biti mali ambasadori svoje zemlje. Ideja je da se nastavi sa tom praksom", rekao je Šutanovac.

Srbija želi da koristi iskustva koja Kina ima u oblasti mirovnih operacija. Šutanovac je najavio mogućnosti da oficiri Vojske Srbije posete kineski Centar za mirovne misije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: