I šah ima cenu

Adela Velikić je prvakinja Beograda u šahu u kategoriji do 20 godina. Ipak, zbog nemogućnosti finansiranja, iza sebe nema nijedno međunarodno takmičenje.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2010.

10:30

Default images

Dvanaestogodišnja prvakinja bi takmičenja morala da finansira iz svog džepa, a institucije kojima se njena porodica obraćala za pomoć nisu im izašle u susret.

Partiju šaha je prvi put odigrala sa šest godina, a počela je aktivno da trenira sa devet godina i od tada do danas Adeli Velikić ne prođe nijedan dan da makar dva sata ne provede pored šahovske table.

"Ja mislim da sam danas veoma uspešna. Skoriji rezultati su mi prva sam u Beogradu u konkurenciji do 20 godina, a druga sam u Srbiji, isto u konkurenciji do 20 godina“, kaže Velikićeva.

Adela kaže da nema šahovske uzore.

"Pa nemam baš, htela bih da budem bolja od svih njih“, objašnjava mlada šahistkinja.

Dva puta nedeljno ima časove sa trenerom, koji ističe da je ova dvanaestogodišnjakinja ovako dobre rezultate i to u konkurenciji do 20 godina, ostvarila isključivo napornim radom i trudom.

"Poredeći njene rezultate i koliko vidim njene vršnjakinje suština je da ona napreduje brže. To je fišerovski rezultat, to je paradigma ekstremne uspešnosti“, kaže Adelin trener Zoran Mijailović.

Iako iza sebe ima velike uspehe u Srbiji, Adela još nije učestvovala ni na jednom međunarodnom takmičenju.

Naredno svetsko prvenstvo u šahu biće održano sredinom oktobra u Grčkoj na Halkidikiju, međutim problem je u tome što takmičari moraju sami da finansiraju smeštaj i boravak tamo.

Adelina majka kaže da su se obraćali za pomoć mnogim institucijama i kompanijama, međutim nisu dobili nijedan pozitivan odgovor.

"Adela nikad ništa nije dobila, ništa joj nije plaćeno. Eto vidite šta je sve osvojila, ali nijednom nije bila ni na evropskom ni na svetskom prvenstvu jer ja nemam mogućnosti da je pošaljem i to će se odraziti na njenu karijeru. Lepo je što je ona tu uspešna u Srbiji, ali ona mora i dalje“, kaže Adelina majka Andrijana Velikić.

Čak iako ne zna da li će otići na ovo takmičenje Adela se naporno priprema, a ako ode, obećava da će se iz Grčke vratiti sa medaljom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: