Nova pećina u Lukinoj jami

Tokom tronedeljne ekspedicije, tim hrvatskih i stranih speleologa otkrio je novu pećinu, koja je deo već postojeće Lukine jame.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2010.

10:23

Default images

Tako je takozvana Lukina jama postala 15. najdublja pećina na svetu, sa uronom na gotovo kilometar i po pod zemljom.

"Nakon 16 godina se ponovno išlo u istraživanje Lukine jame, najdublje u Hrvatskoj, na dnu koje je perspektivan sifon i trebalo je samo krenuti. To je bila prilika koja se ne propušta", kaže speleoronilac Ivica Čukušić.

Prilika je bila u jezercetu koje vodi u neistraženi prolaz, jedva dovoljno širok.

"Na dva mjesta je bilo baš jako usko, srećom bio je šljunak pa smo mogli malo kopati ispod sebe da se lakše provučemo. Ali bilo je knap", kaže Čukušić.

Nakon izrona slavlje je moglo početi. U jamu je tokom ekspedicije ušlo 70 speleologa. Od njih je pola dotaklo dno, pa je bila i gužva.

No, bez pomoći Ivica i njegov sapatnik nikad ne ni došli u priliku da zarone, ni da skinu 50 kilograma opreme.

"U speleologiji je jako izražen timski rad, jer nekakav Supermen ne znači ništa, bez hrpe ljudi koji su željni raditi, nema ništa", dodaje Čukušić.

Raditi je trebalo i na izlasku iz jame, jer naporan uspon po užadi traje i po 14 sati, a kroz noge teče slap.

Zahvaljujući ekspediciji, Lukina jama probila se na 15. mesto po dubini, do čak 1421 metra. Ali, misija će ići dalje.

"Opremljena je i spremna za zimu kada ćemo doći istraživati, a za iduće leto spremamo još jedan dubinski uron", kaže Luka Mudronja, vođa ekspedicije "Lukina jama 2010".

"Drastično se menja i rizik sa dubinom, tako da ćemo videti što ćemo uspeti idućeg leta, ali svakako je cilj da dio tog bezdana istražimo", kaže Čukušić.

Zato su već počele pripreme za novi poduhvat i otkrivanje još većih dubina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: