Od septembra višak 200 nastavnika

1. septembra će se povećati broj neraspoređenih nastavnika, pa se očekuje da oko 200 prosvetara neće imati posla, piše "Blic".

Izvor: Blic

Utorak, 17.08.2010.

00:25

Default images

Međutim, oni će nastaviti da primaju platu sve dok se ne obezbedi novac za otpremnine, navodi list.

Drugih radikalnijih rezova neće biti, čime se sprovođenje dugo najavljivane racionalizacije u prosveti prolongira bar za još godinu dana.

Po uputstvu koje su škole dobile prošle godine o tome koliko učenika mora biti u odeljenju prvog i petog razreda zatvoreno je oko 550 odeljenja, a oko 300 nastavnika ostalo je neraspoređeno. Ove godine odeljenja su formirana na isti način, tako da se očekuje da će se broj prosvetara za koje neće biti posla povećati na 500, navode u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Pošto nema socijalnog programa, neraspoređene kolege ne mogu biti otpuštene, već primaju redovnu platu. Ovakvim načinom rada svi smo na gubitku. Država plaća ljude koji ne rade, a oni koji rade imaju male plate. Znamo da je naš obrazovni sistem glomazan i neracionalan i da imamo 4.601 odeljenje sa manje od 15 đaka, kao i 182 škole sa jednim do pet učenika. Izgleda da nedostaje volja da se ovo reši i usvoje kriterijumi za formiranje optimalne mreže škola, iako je taj posao morao da bude završen još pre šest meseci", kaže za "Blic" Miodrag Skrobonja, savetnik u Uniji sindikata prosvetnih radnika.

U Ministarstvu prosvete su za taj list potvrdili da neraspoređeni nastavnici ne mogu napustiti sistem obrazovanja bez otpremnine.

"Tražili smo od direktora škola, načelnika školskih uprava i predstavnika sindikata da naprave liste potreba i viškova zaposlenih u prosveti i da nam ih dostave zaključno sa 15. avgustom. Tek kada sve to obradimo, imaćemo tačne podatke. Podsećamo da je određen broj nastavnika koji su 1. septembra prošle godine ostali neraspoređeni u aprilu uzeo otpremnine i otišao iz sistema", kažu u Ministarstvu prosvete.

Kriterijumi na osnovu kojih će opštine formirati mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova biće usvojeni tek za mesec dana, iako je zakonski rok istekao pre šest meseci. Ipak, nadležni smatraju da kašnjenjem nisu usporili proces racionalizacije, piše "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: