Otac Dade: Odgovornost veštaka

Radislav Vujasinović, otac ubijene novinarke Radislave, kaže za "Blic" da je nužno utvrditi odgovornost veštaka koji su tvrdili da je ona izvršila samoubistvo.

Izvor: Blic

Utorak, 17.08.2010.

00:15

Default images

"Ima dovoljno dokaza da se veštaci pozovu na odgovornost. Nisam sudija, ali znam da ono što su radili nije u redu", kaže Vujasinović povodom revizije slučaja.

"Očito je da su radili po nalogu. Verujem da tim veštacima to nije jedini greh, jer je ovaj dovoljan da se leti iz službe. Oni su i dalje dobro pozicionirani i imaju zaštitu u policiji", kaže on.

Vujasinović podseća da je uviđaj obavljen bez prisustva sudije i tužioca i da su policajci i pre veštačenje napisali u izveštaju da je u pitanju samoubistvo, kada je 8. aprila 1994. pronađeno telo njegove ćerke u stanu na Novom Beogradu, gde je živela.

"Ta konstatacija posle je samo ponavljana i cilj veštaka, lekara Branimira Aleksandrića, koga je tada država odredila, bio je da opravda tu tvrdnju", kaže Vujasinović.

Posle ovog nalaza državnih veštaka, roditelji su angažovali dr Rastislava Lazarevića i balističara Zorana Jovanovića koji su utvrdili da je novinarka ubijena i ukazali na čitav niz neobjašnjivih propusta u zvaničnoj istrazi.

"Otkrili smo da je Branimir Aleksandrić sačinio dva nalaza, jedan javni u kome se navodi da je u pitanju samoubistvo, a drugi interni iz koga proizlazi da je ubijena", navodi Vujasinović.

Nakon toga sud je 1998. prihvatio da se obavi rekonstrukcija, ali je za predsednika komisije koja treba da je obavi izabran Branimir Aleksandrić.

"Sramota tih veštaka, koji su tvrdili da je u pitanju samoubistvo, vidi se na video snimku sa takozvane rekonstrukcije. Oni su se, bez obzira na činjenice, trudili da opravdaju svoj raniji nalaz", navodi Vujasinović.

Tek na insistiranje da se obavi superveštačenje zbog različitih nalaza, sud je angažovao svetski priznatog balističara Vladimira Kostića, koji je u svom veštačenju koje je predao 30. maja 2008. zaključio da je novinarka ubijena. Nakon toga je tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo Dade Vujasinović, a nedavno je odlučilo da se obavi revizija postupka, koja podrazumeva da se provere svi dokazi iz predmeta, kao i da se saslušaju veštaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: