Smena Japan-Kina na mestu broj 2

Na osnovu podataka za drugo tromesečje ove godine, Kina je po ekonomskoj snazi premašila Japan i postala druga svetska privredna sila, posle SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2010.

22:37

Default images

Najmnogoljudnija zemlja sveta će ove godine, prema najnovijim procenama, ostvariti visok privredni rast od 10 odsto, dok Japan može da računa na skromniju stopu.

Dugo najavljivan uspon Kine na mesto druge svetske ekonomije uticaće na promenu globalne ravnoteže u mnogim oblastima.

Kina je već postala najveći svetski izvoznik, proizvođač čelika i kupac automobila. Od aprila do juna ta zemlja ostvarila je nacionalni bruto proizvod od hiljadu milijardi i 335 miliona dolara

"Uticaj Kine u svetu raste, delimično i preko proizvoda koje kupujemo - aparate, tehnologije, razne proizvode iz Nemačke. Ali još više robe stiže iz zemalja kao što su Australija i Brazil, i sa drugih tržišta u usponu i zemalja u razvoju", kaže Lui Kuijs iz Svetske banke.

Primera radi, prihodi proizvođača automobila u Detroitu i brazilskih rudnika gvožđa u potpunosti zavise od kineskih kupaca i korporacija. Bogatstvo sa sobom nosi i veći politički uticaj. Zahvaljujući Kini, zemlje u razvoju sada imaju veća prava u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci.

Rast koji mnogi nazivaju spektakularnim prati sve veća tražnja proizvoda iz zemalja u razvoju, ali i razvijenog sveta. Kina je najvažniji trgovinski partner Japana i odigrala je ključnu ulogu u oporavku suseda od globalne recesije.

Ubrzani razvoj najmnogoljudnije zemlje sveta pruža brojne mogućnosti njenim stanovnicima. Čen Čaoksu i Li Ksijaolan došli su u Peking pre 10 godina sa velikim ambicijama. Oboje su našli posao odmah pošto su diplomirali, trenutno rade kao službenici u administraciji. Za pet godina kupili su stan od 80 kvadratau staroj zgradi na periferiji i auto i smatraju da je to veliki uspeh.

"Verujemo u našu ekonomiju. Već smo deset godina u Pekingu i pored krize u celom svetu, mi živimo dobro, bez trzavica i oscilacija", kaže Čen.

Mladi par kaže da su im najveći problem krediti za auto i stan, ali da od hiljadu i po dolara, koliko mesečno zarade, mogu i da uštede. Planiraju da kupe veliku kuću i bolji auto, a tada će verovatno razmišljati i o proširenju porodice.

Analitičari podsećaju i da je uprkos ekonomskom usponu, u Kini i dalje prisutan veliki jaz između bogate elite i siromašne većine. Trenutno u Kini živi nekoliko desetina milijardera, a prihodi ostalih od milijardu i trista miliona stanovnika su među najnižim u svetu.

U proseku, Amerikanac godišnje zaradi 42.240 dolara, Japanac 37.800 dolara, a Kinez samo 3.600 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: