Put oko sveta električnim vozilima

Timovi iz Australije, Nemačke i Švajcarske krenuli su iz Ženeve na prvu trku oko sveta za 80 dana u vozilima koja ne emituju štetne gasove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2010.

22:34

Default images

Učesnici koriste električna vozila koja će se napajati strujom na putu. Energiju će crpeti iz solarnih pogona ili vetrenjača.

Kako bi dokazali neophodnost korišćenja obnovljivih izvora energije, ovi vozači benzinske pumpe zameniće štekerom. Cena karte za put oko sveta - nezamislivo niska, samo 350 dolara.

"Želimo da se zna da ima rešenja. Klima se menja, zalihe nafte su na izdisaju, svako to zna, ali imamo rešenje kao što su električni automobili, obnovljiva energija. To je ono što želimo da pokažemo ljudima širom sveta. Možemo da napravimo krug oko sveta za 80 dana", rekao je organizator trke Luj Palmer.

Trka prolazi kroz 50 gradova, među kojima su Moskva, Berlin, Šangaj, Los Anđeles i Kankun, gde svetske vođe u novembru treba da održe sastanak o klimatskim promenama.

"Ovde sam da otvorim trku u ime generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna. Njegova namera je da definitivno zapečati dogovor, ako ne u Kopenhagenu, onda sigurno u Kankunu", rekao je Jan Kubiš, predstavnik Ujedinjenih nacija.

Planirano je da takmičari pređu impresivnih 30.000 kilometara. Vozila bi trebalo da prođu kroz ukupno 16 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: