Još jedan tropski dan u Srbiji

U Srbiji se u ponedeljak očekuje još jedan tropski dan sa najvišom dnevnom temperaturom do 36 stepeni. Iz Hitne pomoći savetuju oprez i zdravima i bolesnima.

Izvor: B92

Nedelja, 15.08.2010.

23:24

Default images

Iz Hidrometeorološkog zavoda saopštavaju da će danas najtoplije biti na jugoistoku zemlje, dok će u Beogradu biti za koji stepen hladnije u odnosu na vikend.

Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da se pad temperature očekuje do kraja dana, a potom i postepeno do kraja nedelje.

"U ponedeljak malo svežije vreme, ali i dalje toplo, s tim da bi bilo svežije na krajnjem severozapadu, a na krajnjem jugoistoku Srbije i dalje toplo sa maksimalnom temperaturom do 36 stepeni, dok bi na krajnjem severu najviša vrednost bila 29, u Beogradu negde oko 33 stepena", rekao je on.

"Popodne, uveče i u prvoj polovini noći ponegde bi bilo i kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, moguća je i pojava kratkotrajnih nepogoda sa pojačanim vetrom i gradom", najavljuju iz hidrometeorološkog zavoda.

"U utorak i sredu još malo svežije, za dva do tri stepena, uglavnom suvo i sunčano, sa retkom pojavom popodnevnih pljuskova i grmljavina, a od četvrtka pa do kraja nedelje suvo, sunčano i toplo“, kaže Todorović.

Uz postepen pad temperature očekuju se i nepogode, ali kako kaže Todorović, manjeg intenziteta nego pre 10 dana kada je grad u selima u okolini Gornjeg Milanovca opustošio letinu.

"Sama reč nepogoda podrazumeva pojačan vetar i grad. Teško je prognozirati tačno u kom regionu bi to bilo i intenzitet pogotovo. Mislim da je daleko manja verovatnoća u odnosu na događaje od pre desetak, petnaest dana", objašnjava on.

Saveti iz Hitne pomoći

Tokom ovakvih tropskih dana najviše posla je imala Hitna pomoć.

Nada Macura iz beogradske Hitne pomoći kaže da kada broj ukupnih intervencija pređe 200 to se smatra velikim brojem, a upravo je tako bilo u prethodna 24 sata. "Od toga, 49 intervencija je bilo na javnim mestima. Ono što je obeležilo jučerašnji dan jeste pet saobraćajnih nesreća. Ne mogu da tvrdim da su samo vremenske prilike uticale na to, ali one svakako smanjuju koncentraciju, odnosno otupljuju reflekse", kazala je ona za B92.

"Vremenske prilike najviše utiču na srčane bolesnike, a posebno na grupu pacijenata koji imaju hipertenziju. Oni su zbunjeni kako i na koji način da uzimaju svoje terapije. Njima je došlo do regulisanja krvnog pritiska usled uzimanja terapije, ali je, s druge strane, zbog velikih vrućina došlo i do širenja krvnih sudova na periferiji što opet dovodi do sniženja pritiska“, kaže Macura.

Savet za njih je, kaže ona, da premere arterijski krvni pritisak i da se konsultuju sa lekarima Hitne pomoći ili u domu zdravlja. Uz to potrebna im je terapija održavanja krvnog pritiska, ukoliko su vrednosti pritiska oko 120 sa 80, dodaje ona.

"Oni koji imaju problem s hipotenzijom, njima je zaista teško jer može doći do zaista niskih vrednosti arterijskog krvnog pritiska pa mogu osećati vrtoglavicu, glavobolju i mogu kolabirati. Zato se njima savetuje ležanje od pola sata na ravnoj površini, sa podignutim nogama pod uglom od 45 stepeni. Prethodno mogu da pojedu salatu od paradaiza na primer, uglavnom nešto posoljeno“, objasnila je doktorka Macura.

Rashlađivanje na noćnom kupanju

Nekolicina javnih bazena i ovog leta organizovala je noćno kupanje. Cena ulaznica i termini se razlikuju, ali usled velikih vrućina proteklog vikenda mnogobrojni Beograđani su se uspešno rashladili u večernjim satima.

Proteklog vikenda, brojni posetioci su plivali na bazenu do sitnih sati kako bi se rashladili.

Zaposleni na otvorenom bazenu Olimp kažu da na noćno kupanje dolazi stotinak uglavnom mlađih ljudi, ali i porodice sa decom.

Rashlađivanje u bazenu može biti korisno, ali odlazak na rekreativno plivanje ne daje rezultate posle 22 časa, podseća tvorac fitnes programa Saša Plećević.

Pored Olimpa, Beograđani u večernjim časovima mogu da posete bazene "11. april", "Tašmajdan", "Košutnjak" i bazen u Obrenovcu, a cene ulaznica za noćno kupanje su od 150 do 400 dinara u zavisnosti od toga koji je bazen u pitanju i da li je vikend ili radni dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: