Šabac: 50 lokala zatvoreno

U poslednjih godinu dana u užem centru Šapca zatvoreno je pedesetak lokala. Visoke takse i mali promet osnovni su razlozi što se postavlja katanac na radnjama.

Izvor: B92

Nedelja, 15.08.2010.

13:20

Default images

Vlasnici lokala na izdavanje čekaju i po godinu dana a ima i onih koji ne traže kiriju, već samo poslodavca koji će redovno izmirivati obaveze.

Neki su primorani da drže lokale samo zbog radnog staža. Snežana Dimitrić je 15 godina vlasnica radnje. Iako ima svoj lokal u centru Šapca, zbog visokih nameta razmišlja da zatvori radnju.

„Na reklamu za isticanje firme plaća se taksa od 20 hiljada dinara. Ako izneseš lutku i postaviš ispred lokala, naiđe komunalni inspetkor i piše prijavu. Sud naplati minimalnu kaznu 5 hiljada dinara“, kaže preduzetnica Snežana Dimitrić.

Srećnija vremena čekaju i preduzetnici koji su u privatnom poslu nekoliko decenija.

„Ja sam 27 godina preduzetnik i nikada nije bilo ovako. Sve je stalo, građevina ne radi, ne izdaju se dozvole“, kaže preduzetnik Slobodan Ćiraković.

U poslednjih godinu dana u užem centru Šapca pedesetak preduzetnika stavilo je katanac na radnju.

U jednoj šabačkoj ulici do nedavno je radilo 40 preduzetnika, danas je polovina njih zatvorila radnje. Cene lokala su niže i za 50 odsto a jedan vlasnik za izdavanje poslovnog prostora ne traži novac, već samo nekog ko može da plaća obaveze.

Šapčani ne pamte kada je u centru grada bilo praznih lokala a sada se retko ko i interesuje za poslovni prostor.

Ranije u užoj gradskoj zoni lokali su se izdavali za dan ili se pravila lista čekanja, danas lokali stoje prazni i čekaju poslodavce“, kaže Miroslav Panić, vlasnik lokala.

Do nedavno opština Šabac bila je treća u Srbiji po platnom prometu. Sada su i oni koji pune budžet na ivici egzistencije.

„Ne može da se opstane, ne može da se zaradi a većina ljudi drži radnje samo zbog radnog staža. Meni je ostalo pet godina do penzije i moram da držim radnju“, kaže preduzetnik Vladimir Kovačina.

Od nekada prepoznatljivog trgovačkog centra, ostalo je samo lepo sećanje na to vreme. Sudeći po ovoj slici, danas se u oblasti trgovine nemamo čime podičiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: