Obama posetio priobalje Floride

Američki predsednik Barak Obama je sa porodicom posetio priobalje severozapada Floride, jedno od najteže pogođenih ekološkom katastrofom.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

22:28

Default images

"Ovde sam da vam kažem da nas posao nije završen i nećemo odustati sve dok ne bude završen", izjavio je Obama posle sastanka sa lokalnim zvaničnicima.

Obama je dodao da neće biti zadovoljan sve dok se životna sredina u tom delu Amerike u potpunosti ne očisti, koliko god da je za to potrebno vremena.

Američki predsednik naveo je da je u poseti Floridi došao sa svojom porodicom, kako bi uverio Amerikance da treba da dolaze u te krajeve.

"Ovde je sjajno. Ovo ne govorim samo zbog podrške ovom regionu, već zato što je ovo prelepo mesto koje treba videti", rekao je Obama.

To je bila peta Obamina poseta Floridi od 20. aprila, kada je došlo do eksplozije na naftnoj bušotini u kojoj je poginulo 11 radnika Britiš petroleuma.

Posle toga došlo je do isticanja nafte koje je trajalo nedeljama, što je prouzrokovalo jednu od najvećih prirodnih katastrofa u novijoj istoriji.

Procenjeno je da šteta nastala curenjem nafte direktno košta 20 milijardi dolara, a Britiš petroleum se obavezao da će je isplatiti u ratama.

"Bilo kakvo kašnjenje (u isplati) od strane Britiš petroleuma ili onih koji upravljaju novim fondom nije prihvatljivo, i ja ću nastaviti da insistiram da ta dugovanja budu isplaćena", naglasio je Obama.

Ekološka katastrofa značajno je uticala na turizam, koji godišnje donosi više od 70 odsto ukupnih prihoda tom regionu. Iako je naftom zagađeno samo 16 od ukupno 180 plaža u tom delu Floride, lokani zvaničnici kažu da je veliki broj gostiju odustao od posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: