Poverenica: Diskriminacija Bošnjaka

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić je ocenila da je propisivanjem posebnih uslova za konstituisanje Saveta Bošnjaka učinjena diskriminacija.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

18:27

Default images

Time je povređeno načelo jednakosti građana u ostvarivanju izbornih prava u postupku izbora nacionalnih saveta nacionalnih manjina, navela je ona.

Poverenica je preporučila Mininistarstvu za ljudska i manjinska prava da do 20. avgusta obezbedi iste uslove za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka koji su važili za savete ostalih manjina.

Petrušićeva je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uputila mišljenje da je neopravdano napravljena razlika u pogledu uslova za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka u odnosu na nacionalne savete drugih nacionalnih manjina.

Do povrede načela jednakosti, kako navodi Petrušićeva, došlo je usvajanjem novog Poslovnika konstitutivne sednice Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine od 6. jula 2010. godine, kojim je propisano da je za konstituisanje nacionalnog saveta potrebna verifikacija najmanje dve trećine mandata.

"To pravilo nije sadržano u poslovnicima po kojima su konstituisani nacionalni saveti svih drugih nacionalnih manjina. Propisivanjem posebnog uslova samo za konstituisanje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, izvršena je diskriminacija, koju zabranjuju Ustav Srbije, međunarodni ugovori i zakonski propisi", navela je Petrušićeva.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uputila preporuku da do 20. avgusta otkloni diskriminatornu odredbu iz Poslovnika i da preduzme sve neophodne radnje kojima će obezbediti iste uslove za konstituisanje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine.

Bošnjačka kulturna zajednica, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, konstituisala je Nacionalni savet Bošnjaka nakon izbora održanih 6. juna. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je nakon toga da Savet nije konstituisan legalno i raspustila to telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: