Rusija: Kazna za veću cenu hleba

Premijer Rusije Vladimir Putin upozorio je da će biti kažnjeni svi koji pokušaju da povećaju cene hleba u vreme kada velike vrućine u Rusiji izazivaju suše.

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.08.2010.

10:34

Default images

Zbog suša je žetva i do tri puta smanjena. Vlada Rusije je prethodno već zabranila izvoz pšenice do kraja godine.

Cena pšenice, uprkos zabrani izvoza, raste. Zvaničnici u Moskvi kažu da je registrovano povećanje od 10 odsto maloprodajne cene hleba krajem jula i početkom avgusta.

Vladimir Putin se sastao sa šefom antimonopolske agencije Igorom Artemijevim i pozvao da se brzo kazne oni koji pokušavaju da podignu cene.
"Neophodno je da dileri koji na tržištu rade nepošteno shvate da je za njih bolje da rade u skladu sa zakonom ili da će se suočiti sa kaznama koje premašuju profit koji zarađuju putem špekulacija", rekao je Putin.

Artemijev kaže da bi se kompanije koje "nepravedno podižu cene" mogle suočiti sa kaznama do 15 odsto od ukupnog godišnjeg obima prodaje.

"U periodu od 25 do 30. jula videli smo da cene nekih namirnica naglo rastu. 30. jula je potpisan nalog, pa će naša agencija detaljno pratiti situaciju i preduzimati adekvatne mere", rekao je on.

I dalje gori 56.000 hektara šuma i tresetnih polja

Površina zahvaćena požarima u Rusiji smanjila se za poslednjih 24 sata za 8.000 hektara, i trenutno iznosi 56.000, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Broj požara se smanjio sa 505 na 480.

Portparolka Ministarstva Irina Andrijanova rekla je da se znatno poboljšala situacija u moskovskoj oblasti. Južni deo Moskve i Podmoskovlja, međutim, i dalje je obavijen gustim dimom i smogom.

Broj požara se u Podmoskovlju smanjio skoro duplo, sa 29 na 16, a vatrom je zahvaćeno 84 hektara.

Po današnjim ocenama Ministarstva za vanredne situacije, za konačno gašenje požara u moskovskoj oblasti trebaće 10 dana.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je u ponedeljak da ima plan kako da ugasi požare do kraja sedmice, odnosno do sutra.

Naproblematičniji region je i dalje Njižegorodska oblast, u kojoj je smešten federalni nuklearni centar. U toj oblasti vatrom je zahvaćeno 10.000 hektara, a gori 73 požara.

Ekolozi i meteorolozi ocenjuju da će Moskva celog vikenda biti obavijena dimom, u kome je zabeležno 1,3 do četiri puta više štetnih čestica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: