Hapšenje koje je uzburkalo Hrvatsku

Hapšenje bivšeg predsednika UO Hipo Alpe banke Volfganga Kulterera, osumnjičenog za odobravanje milionskih kredita bez pokrića, uzburkalo javnost u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

00:29

Default images

Posebno odeljenje austrijske policije za istragu afere ocenjuje da je u vreme dok je i Kulterer bio šef, iz njenog bilansa "nestalo" najmanje sto miliona evra.

Prema ranijim navodima medija u regionu, veliki deo rizičnih kredita završio je u Hrvatskoj, kao i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Za razliku od Hrvatske, u Srbiji se još ne govori o proveravanju poslovanja te banke u našoj zemlji.

Hrvatskoj javnosti je najzanimljivija uloga bivšeg premijera Ive Sanadera u poslovanju Hipo banke. Novinar Hrvoje Apelt je u izjavi za Hrvatsku televiziju rekao da poseduje brojne dokumente koji svedoče o povezanosti banke i hrvatskih političara.

Sa poslovanjem Hipo banke u Hrvatskoj se, između ostalih, pominje i bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Mate Granić. On je u uključenju u program Hrvatske televizije rekao da i dalje smatra da je dolazak Hipo banke, koja je prva strana banka koja je došla u tu zemlju, bio veliki dobitak za Hrvatsku.

On takođe tvrdi da je njegova konsultantska kuća imala transparentan poslovni odnos sa Hipo bankom.

Klijenti Hipo Alpe Adria banke ne bi trebalo da brinu zbog hapšenja nekadašnjeg čelnika banke jer je nju austrijska država krajem decembra prošle godine otkupila za simboličnu cenu od tri evra.

Na zahtev EU banka će morati da bude drastično redimenzionirana, a prema želji vlade za par godina trebalo bi ponovo da bude privatizovana.

Kosorova: Rastvoriti "gnojni čir"

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je danas rekla da je uverena da će hrvatsko državno tužilaštvo biti uključeno u istragu o slučaju bivšeg šefa banke Hipo Alpe Adrija Volfganga Kulterera uhapšenog u Austriji zbog nezakonitog poslovanja banke na Balkanu.

Ona je za Hrvatsku televiziju rekla da će s obzirom na dugogodišnji niz informacija i poluinformacija o malverzacijama, slučaju bivšeg šefa Hipo Alpe Adrije biti posvećena posebna pažnja.

"Svakako da će u to, sigurna sam, biti uključeno i Državno tužilaštvo i ostale hrvatske institucije. Verujem da ćemo ovaj put relativno brzo doći do odgovora. Što se tiče Vlade, mi te odgovore željno očekujemo", rekla je ona.

"Za nas je jako važno da se taj, rekla bih ovako slikovito, gnojni čir, konačno rastvori i da vidimo o čemu se tu radi", izjavila je Kosorova.

Josipović očekuje brzu istragu

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da očekuje brzu akciju u raščišćavanju problema u "Hipo Alpe Adria" banci, čiji je bivši predsednik Uprave Volfgang Kulterer uhapšen u Austriji.

"Očekujem da će hrvatsko pravosuđe, dakle državno tužilaštvo i policija vrlo ozbiljno i temeljito prikupiti informacije koje kolege u Nemačkoj i Austriji prikupljaju, kako bi se konačno raščislo pitanje 'Hipo banke' u Hrvatskoj", rekao je Josipović.

Josipović je kazao da su u Hrvatskoj ovo "tek odjeci velike afere i akcije policije i tužilaštva koja se odvija u Austriji i Nemačkoj" i dodao da ne treba nagađati o nečijoj krivici i odgovornosti bez dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: