Autorska prava po starom zakonu

Zakon o autorskim pravima se ne primenjuje, jer Vlada nije imenovala Komisiju koja treba da utvrdi naknadu namenjenu udruženjima za zaštitu autorskih prava.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

17:46

Default images

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i NUNS zahtevaju da Vlada što pre imenuje članove Komisije, jer mediji zbog neprimenjivanja zakona trpe velike gubitke.

Predsednik ANEM-a Saša Mirković smatra da su trenutne naknade koje plaćaju članovi ANEM-a izuzetno visoke, i da ne korespondiraju sa izuzetno teškom ekonomskom situacijom u kojoj su mediji.

„Svi znamo da je kriza izuzetno velika, da medijima jako teško i mi očekujemo, ako ništa drugo, minimum razumevanja i od strane Vlade i od strane kolektivnih organizacija koje cenovnike treba da prilagode aktuelnoj situaciji", kaže Mirković.

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, kaže da se radi o zakonskoj obavezi koju treba ispuniti.

"Ima nekoliko razloga - svedoci smo poslednjih meseci da kolektivna udurženja za zaštitu autorskih prava imaju arbitrarno pravo da određuju visinu naknade zato što nema Komisije koja bi usaglasila na neki način interese jedne i druge strane, u ovom slučaju autora i sa druge strane emitera", kaže Jovanovićeva.

U Ministarstvu za kulturu kažu da je imenovanje članova Komisije u nadležnosti Ministarstva za nauku, odnosno Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

"Upravo je Ministarstvo nauke i tehnologije to koje na ovom planu treba daleko možda više da se angažuje, ali sve što je u našoj moći kao i do sada mi ćemo se da kažem truditi maksimalno da damo svoj doprinos bilo sugestijama da se što lakše postigne dogovor između medijskih kuća i organizacija za zaštitu autorskih prava bilo na neki drugi način samo da bi se poslovanje medija koje je inače izuzetno otežano olakšalo", kaže Nataša Vučković/Lesendrić , pomoćnica ministra kulture zadužena za medije.

Zavod za zaštitu intelektualne svojine već je dao svoj predlog sastava Komisije, pa se sada samo čeka odluke Vlade. Kada će Vlada, međutim, imenovati Komisiju - još se ne zna.

Vladimir Marić, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, kaže da je Zavod sa aspekta svoje nadležnosti napisao i pripremio predlog rešenja o imenovanju komisije za autorsko i srodna prava i uputio ga Vladi RS.

„Ja zaista ne znam kada će Vlada RS neposredno o tome da odluči, to pretpostavljam zavisi i od obaveza i drugih odluka koje pred njom stoje, ali u svakom slučaju se nadam i verujem da će to biti u što skorijem roku, ali tačan datum zaista ne mogu da vam kažem, jer ne znam", kaže Marić.

Od primene novog zakona korist bi imali, pored medija, i autori i udruženja za zaštitu autorskih prava. U SOKOJ-u kažu da im nije jasno zbog čega članovi još nisu imenovani, kada se zna da je zakonski rok istekao još pre nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: