Prva žrtva otporne bakterije

Bakterija NDM-1, otporna na skoro sve antibiotike, usmrtila je u Belgiji jednu osobu koja se vratila iz Pakistana.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

17:44

Default images

Bakterija je zarazila još jednu osobu u Crnoj Gori, ali je ta osoba izlečena u jednoj belgijskoj bolnici, saopšteno je u Briselu.

Jedna osoba iz Brisela je preminula u junu po povratku iz Pakistana, zemlje porekla, gde je inficirana, izjavio je mikrobiolog belgijske bolnice AZ VUB Deni Pijerar.

"To je bio pacijent dijabetičar. Na putu u Pakistanu imao je saobraćajnu nesreću. On je prebačen u obližnju bolnicu zbog povrede noge i kasnije je prebačen u Belgiju", rekao je Pijerar i dodao da uprkos upotrebi kolistina - jakog antibiotika, pacijent nije preživeo.

Druga osoba, muškarac iz Crne Gore, inficiran je u julu bakterijom NDM-1 posle puta u tu zemlju, izjavio je predstavnik Univerziteta u Luvenu Jurij Glupčinski.

Pacijent je lečen u jednoj bolnici u Anversu i njegovo stanje je bolje, zbog čega je pušten kući, dodao je stručnjak i dodao da pacijent svake godine ide na godišnji odmor u Crnu Goru, gde je takođe bio u bolnici, zbog saobraćajne nesreće.

Enterobakterija koja proizvodi enzim nazvan NDM-1 (Nju Delhi metalo-beta-laktamaza), identifikovana je prvi put 2009. godine kod jednog švedskog pacijenta koji je bio hospitalizovan u Indiji.

Prema novoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “Lanset“, naučnici su otkrili 37 inficiranih u Engleskoj, među kojima su neki putovali u Indiju i Pakistan. Zaražena su i tri Australijanca.

"Žarište bakterije izgleda da je u Indiji i Pakistanu i da se širi putem kontakta i putovanja", rekao je Glupčinski.

NDM-1 je otporan na skoro sve vrste antibiotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: