Ugrožena bezbednost u Mišarskoj?

U Mišarskoj i Ulici Koče kapetana uvodi se zona usporenog saobraćaja. Stanari strahuju za bezbednost, jer sumnjaju da će vozači poštovati ograničenje brzine.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

15:24

Default images

Iz Sekretarijata za saobraćaj poručuju da projekat zone usporenog saobraćaja može samo da poveća bezbednost.

Sanja Nikolin i njene komšije već danima dežuraju ispred svojih ulaza u Mišarskoj ulici, u kojoj su radovi uveliko u toku, kako bi nadležnima i javnosti skrenuli pažnju na to da se ne slažu sa tim da njihova ulica bude zona usporenog saobraćaja.

„Mi smo zabrinuti jer ćemo pravo iz naših zgrada izlaziti na kolovoz. Gradski sekretar za saobraćaj kaže da vozači treba da se naviknu na to da voze sporije, ali svi znamo kako su vozači bahati. Mi nismo videli nikakvu studiju koja pokazuje da je ova ulica odgovarajuća za ovako nešto i da to može da se sprovede na bezbedan način“, kaže Sanja Nikolin.

Iz sekretarijata za saobraćaj stanarima Mišarske poručuju da nema razloga za strah i na sebe donekle svaljuju krivicu da nisu adekvatno obavestili građane o tome šta je zona usporenog saobraćaja.

Ovo znači da će se svi učesnici u saobraćaju biti u istoj ravni, s tim što je kretanje motornim vozilima ograničeno na do 10 kilometara na čas.

„Kako iskustvo iz inostranstva pokazuje, ne da ove zone usporenog saobraćaja nisu ugrozile ničiji život, već su bezbednost podigle na viši nivo, čak za 50 odsto“, kaže gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović.

U sekretarijatu dodaju da plan za uvođenje zona usporenog saobraćaja postoji odavno, samo se čekalo usvajanje novog Zakona o bezbednosti saobraćaja.

„Urađen je i pravilnik koji je prema zakonu o bezbednosti saobraćaja propisao svu signalizaciju, kako bi sve bilo potpuno bezbedno. Takođe je urađen i projekat“, kaže Dragan Radivojević iz Sekretarijata za saobraćaj.

Stanari Mišarske ne planiraju da odustanu od svog zahteva, da jedan deo ulice bude odvojen samo za pešake. Većina njih je potpisala peticiju, a planiraju da podnesu i krivičnu tužbu protiv nadležnih organa. U Komitetu pravnika za ljudska prava ističu da je pravo građana da podnose peticije, a obaveza nadležnih da odgovore na njihova pitanja.

„Država mora po ovom pitanju brzo da reaguje, a ne da skriva da je veliki broj stanovnika Mišarske, više od sto, potpisao peticiju i da se ne slaže sa ovom odlukom grada. Država i grad i ko god da je investitor i izvođač radova, jer to nije istaknuto, dužni su da reaguju“, kaže Milan Antonijević, izvršni direktor JUKOM-a.

Sem u Mišarskoj, u toku su radovi i u Ulici Koče kapetana, koja će takođe biti u zoni usporenog saobraćaja. Za radove u ove dve ulice izdvojeno je 20 miliona dinara, a u planu je rekonstrukcija još nekoliko ulica. Kada će se sa njima početi zavisi od budžeta, ističu u sekretarijatu za saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: