Pismo zamrzava priznanja Kosova

Emisari predsednika Srbije Borisa Tadića uručuju poruku u 55 zemalja. Diplomatska akcija već dala prve rezultate.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

00:23

Default images

Izaslanici predsednika Srbije uručili su njegovu poruku većini od 55 zemalja, koje su pod velikim pritiskom da priznaju nezavisnot Kosova.

Ova šatl-diplomatija za sada je dala rezultat, jer se od objave mišljenja Međunarodnog suda pravde nije uvećao broj zemalja koje su priznale Kosovo. Iako se, u danima odluke, najavljivao pravi ”cunami” priznanja.

Pismo u kojem se objašnjavaju pozicije Beograda posle odluke MSP sadrži i poziv državama da ne menjaju svoj dosadašnji stav o Kosovu.

Adresati su, osim pet članica EU (Slovačka, Rumunija, Španija, Grčka i Kipar) i karipske države, zemlje Centralne Amerike, deo bloka nesvrstanih i bivše francuske i britanske kolonije, koje velike sile nagovaraju da potvrde državnost Kosova.

U ulozi emisara su ambasadori, karijerne diplomate i pomoćnici ministara, ali se njihova imena iz diplomatskih razloga ne otkrivaju. Do sada je nezavisnost Kosova priznalo 69 država od 192 članice UN.

Nema pritiska na Rumuniju

Rumunija nije izložena pritiscima kako bi priznala nezavisnost Kosova i Metohije i svoj stav neće promeniti, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje.

Teodor Bakonski je rekao i da Rumunija svoj dobro poznati stav neće promeniti ni posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, pišu "Večernje novosti".

"To je pitanje principa. Našim prijateljima Srbima dobro je poznat stav koji je zauzela Rumunija. S naše strane, cenimo razboritost u zvaničnim reakcijama srpskih vlasti posle saopštavanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Bakonski.

Na pitanje da li je Bukurešt izložen pritiscima iz inostranstva da prizna Kosmet, Bakonski je rekao da se na Rumuniju ne vrši nikakav pritisak, već da dobija samo "tople preporuke" od zemalja koje su već priznale nezavisnost Kosova.
No, te preporuke ne utiču na stav Rumunije "jer je samostalna država", poručio je ministar.

Prema mišljenju Bakonskog, mada je etapa pravne debate o statusu Kosova završena, još je moguće političkim dijalogom doći do kompromisnog rešenja kosmetskog problema.

Bakonski je, takođe, poručio da je Bukurešt spreman da, ukoliko se to od njega zatraži, olakša direktan dijalog Beograda i Prištine pošto je, kako je ocenio, jasno da najbolja budućnost za ceo region Balkana jeste unutar Evropske unije.

"Dijalog treba da se vodi o pitanjima statusa, o evropskom usaglašavanju, o dobrosusedskim odnosima, o bezbednosti srpske manjine na severu Kosova... Jasno je da postoji mnogo stvari o kojima treba da se razgovara", rekao je Bakonski.

Na pitanje šta je zajednički stav u EU o Kosmetu, šef rumunske diplomatije je odgovorio: "Pokušaćemo, s realizmom, da izgradimo zajedničku budućnost, i s Albancima s Kosova, i sa Srbima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: