Novi tajni podaci o Avganistanu?

Internet sajt Vikiliks priprema se da objavi preostalih 15.000 tajnih dokumenata o ratu u Avganistanu, kaže portparol tog sajta Džulijan Ašanž.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2010.

22:16

Default images

Vikiliks je prethodno objavio 77.000 tajnih dokumenata američke vojske o ratu u Avganistanu, koji se odnose na period od 2004. do 2010. godine.

Pentagon je tada zatražio od čelnika sajta da prekinu objavljivanje poverljivih informacija, upozoravajući da se tako dovode u opasnost životi vojnika i saradnika u toj zemlji.

Asanž je danas, međutim, u obraćanju putem video linka u londonskom novinarskom klubu Frontlajn, potvrdio da će te informacije sigurno biti postavljene na Internet.

On nije precizirao kada će tačno poverljivi dokumenti u posedu Vikiliksa biti objavljeni, ali je objasnio da se oni kontrolišu kako bi se obezbedilo da životi ljudi u Avganistanu ne budu ugroženi, i da zato do sada nisu objavljeni.

Pentagon je upozorio da bi objavljivanje dodatnih poverljivih podataka na sajtu više štetilo bezbednosti SAD i operacijama u Avganistanu nego objavljivanje prethodnih 76.000 dokumenata o ratu u toj zemlji.

Pentagonov predstavnik za štampu Džef Morel rekao je da vojska SAD veruje da je utvrdila kojih 15.000 tajnih dokumenata Vikiliks ima u svom posedu i koje namerava da objavi.

Morel nije želeo da kaže o kojim je dokumentima reč, ali je upozorio da bi njihovo objavljivanje nanelo još veću štetu nego prethodno objavljivanje poverljivih informacija.

Reporteri bez granica takođe su danas osudili Vikiliks, ocenjujući da je ta grupa objavljujući dokumente o ratu o Avganistanu pokazala "neverovatnu neodgovornost".

Ta organizacija je, podsetivši da je Vikiliks često imao veoma korisnu ulogu u obaveštavanju, ukazao da je otkrivanje identiteta doušnika i saradnika međunarodnih snaga u Avganistanu "veoma opasno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: