BiH: Zahtev za kandidaturu 2010.

Vlasti BiH planiraju da do kraja 2010. predaju zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, najavio ministar spoljnih poslova BiH.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.08.2010.

12:47

Default images

Sven Alkalaj je rekao i da Bosna i Hercegovina ima veliku podršku u Evropskoj uniji za taj korak.

"Ako se politika EU bude definisala kako se očekuje, onda će se stvoriti pretpostavke da do kraja godine predamo aplikaciju naše zemlje za status kandidata u EU", rekao je Alkalaj za „Oslobođenje“.

Alkalaj je podsetio da se u toku septembra, najkasnije u oktobru, očekuje definisanje spoljne politike EU koja podrazumeva uvođenje specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan.

On je dodao da bi u slučaju uspostavljanja specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan u BiH ojačala uloga EU, odnosno da bi na jedan način došlo do razdvajanja specijalnog predstavnika EU (EUSR) i Ureda visokog predstavnika (OHR).

To znači da bi OHR nastavio da radi na ispunjavanju već definisanih reformskih ciljeva u BiH kao što je rešavanje pitanja statusa državne imovine, dok bi predstavništvo EU pružalo pomoć BiH na putu ka članstvu u Uniji.

BiH je 16. juna 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji su do sada ratifikovale 24 članice Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: