Dečak u mirovnoj misiji

Jedan 13-godišnji Amerikanac namerava da poseti Severnu Koreju, sastane se s tamošnjim liderom Kim Džong Ilom i predstavi mu svoju ideju o "dečjoj šumi mira".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2010.

10:23

Default images

Džonatan Li je rođen u Južnoj Koreji, ali živi u Misisipiju i planira da u četvrtak doputuje iz Pekinga u Pjongjang zajedno sa roditeljima.

Džonatan kaže da ima nameru da severnokorejskim zvaničnicima predstavi ideju o dečjoj šumi mira, u demilitarizovanoj zoni, "u kojoj bi bili zasađeni voćnjaci i kestenovi i u kojoj bi deca mogla da se igraju".

"Želim da predstavim svoje pismo predsedniku Severne Koreje Kim Džong Ilu. Ono sadrži moju ideju o dečjoj šumi mira, koja je iznad politike, granica, iznad sukoba i ideologije. I sve to kako bi dali nadu ljudima i deci širom sveta", kaže ovaj dečak.

Demilitarizovana zona, koja deli Severnu i Južnu Koreju više od pola veka, jedno je od najstrože čuvanih mesta na svetu. Vojnici pod punom ratnom opremom čuvaju stražu na obe strane, a prostor je ispunjen nagaznim minama i opasan bodljikavom žicom.

"Ja sam odrastao misleći da ne treba da pričam niti da se družim sa ljudima iz Severne Koreje. Za mene je veliki šok što moj sin želi da ide tamo. Pokušao sam da ga odvratim od te ideje, ali on je jednostavno rekao da želi to da uradi", rekao je Kjang Li, Džonatanov otac.

Poseta porodice Li planirana je u vreme visokih tenzija na Korejskom poluostrvu, naročito posle potapanja južnokorejskog ratnog broda u martu, za koje Seul okrivljuje Severnu Koreju.

Džonatan se i pre tri godine sastao s tadašnjim predsednikom Severne Koreje Kim Dae-džungom i tada sa njim razgovarao o svojoj "politici sunca", koju je predstavio i u pismu namenjenom predsedniku Kim Džong Ilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: