London i Berlin protiv EU poreza

Velika Britanija i Nemačka odbacila su predloge o direktnom oporezivanju na nivou Evropske unije.

Izvor: BBC

Sreda, 11.08.2010.

14:10

Default images

Glavnina evropskog budžeta puni se zahvaljujući doprinosima država članica, ali EU sada traži nove načine da dođe do prihoda.

Evropska komisija, izvršno telo bloka, razmatra uvođenje poreza na bankarske transakcije, avio-saobraćaj ili ispuštanje ugljen-dioksida. Britansko ministarstvo finansija saopštilo je da će staviti veto na bilo kakve planove o direktnom oporezivanju iz Brisela.

Nemačka je poručila da bi takva vrsta oporezivanja bila protivna politici njene vlade.

Evropska unija trenutno troši oko 130 milijardi evra godišnje, a najveći deo tog novca odlazi na poljoprivredne subvencije i regionalne projekte poput izgradnje puteva.

Novac dolazi od pojedinačnih zemalja koje na taj način praktično plaćaju svoje članstvo u Evropskoj uniji.

U septembru se međutim očekuje novi izveštaj o tome kako bi EU trebalo da dođe do prihoda u budućnosti.

Čovek zadužen za taj posao, komesar za budžet i finasijske programe Januš Levandovski, nagovestio je da je jedna od mogućnosti porez na bankarske finansijske transakcije koji bi Evropska unije direktno nametnula. Među drugim idejama su porez na vazdušni saobraćaj ili na ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu.

Britansko ministarstvo finansija, ionako zabrinuto zbog povećanja doprinosa za budžet EU, hitro je reagovalo saopštenjem u kojem kaže da će staviti veto na bilo kakav plan o direktnom oporezivanju iz Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: