Konzorcijum proizvođaca mleka

U Novom Sadu je osnovan Konzorcijum proizvođača sirovog mleka sa ciljem da organizovano nastupa prema otkupljivačima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.08.2010.

19:29

Default images

Konzorcijum će tražiti otkupnu cenu od 0,32 evra (33,6 dinara) po litru mleka, u koju nije uključen PDV, niti bilo koji drugi vid podsticaja države.

"Na ovaj način bi se stvorili ekonomski uslovi da proizvođači sirovog mleka ne posluju sa gubitkom i da se obezbedi stabilno snabdevanje tržišta mlekom i mlečnim prerađevinama", navedeno je u Ugovoru o konzorcijumu, koji je danas zaključen.

Ugovor je potpisalo i narednih dana će potpisati proizvođači koji ukupno proizvode oko 200 000 litara mleka dnevno, a Konzorcijum će sačinjavati fizička i pravna lica (preduzeća) - registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

U ugovoru o osnivanju konzorcijuma je, kao prvi cilj, navedeno da se otkupna cena od 0,32 evra ostvari za jedan litar sirovog mleka sa minimalnim sadržajem mlečne masti 3,5 odsto, proteina 3,15 odsto, suve materije 8,5 procenata, broja mikroorganizama do 100 000 u jednom mililitru mleka i do 400 000 somatskih ćelija.

Članice Konzorcijuma će, kako je u Ugovoru navedeno, tražiti da se izmeni i uredba Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i propisani iznos subvencije po umatičenom grlu poveća na 20 000 dinara i da se pomenuta uredba primenjuje kako na fizička tako i na pravna lica - registrovana poljoprivredna gazdinstava.

Od Ministarstva poljoprivrede biće zatraženo da se poveća iznos premije po litri otkupljenog mleka, od registrovanih prerađivača, sa sadšnjih 1,5 dinara na 5,5 dinara, a da se republičkim budžetom za 2011. godinu iznos premije za mleko uskladi sa prosečnim iznosom premije za mleko u državama CEFTA regiona.

U tom dokumentu je, kao jedan od ciljeva, predviđeno otvaranje i početak rada "Nacionalne laboratorije“ najkasnije do kraja 2010 godine u cilju postojanja nezavisne laboratorije za utvrđivanje kvaliteta mleka koje se otkupljuje od strane prerađivača.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je nestašica mleka rezultat špekulativnih radnji "Salforda", za koji je već dva puta Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila da postoji monopol, a Ministarstvo je ponovilo zahtev Komisiji i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: