Turska: Samo članstvo u EU

Turska energično odbacuje inicijative koje stižu iz nekih zemlja članica Evropske unije o "privilegovanom partnestvu" Ankare i Brisela.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.08.2010.

18:22

Default images

"Mi ne prihvatamo privilegovano partnerstvo sa EU. Punopravno članstvu naše zemlje u EU nema alternativu", izjavio je glavni turski pregovarač sa EU Egemen Bagiš.

On se danas susreo sa belgijskim vicepremijerom i ministrom spoljnih poslova Stivenom Vanakerom u Istanbulu, čija je zemlja sada predsedavajući EU.

Lideri pojedinih evropskih zemlja, članica EU, pre svega Nikola Sarkozi i Angela Merkel, smatraju da Turskoj treba, umesto punopravnog članstva, ponuditi "privilegovano partnestvo" sa Briselom. U Ankari, međutim, te inicijative odbacuju.

"Integracija Turske i Evropske unije je u obostranom interesu", izjavio je Bagiš, prenela je agencija Anadolija.

Belgijski ministar Vanaker je istakao da je Turska strateški partner EU i podvukao da "pregovori sa svim zemljama kandidatima za krajnji cilj imaju punopravno članstvo".

Turska je počela pristupne pregovore sa EU 2005. godine, ali dosad nije mnogo odmakla od starta. Ona se u osam oblasti suočila sa blokadama Francuske i Republike Kipar, čiju vladu Ankara još nije priznala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: