Izrael za direktne pregovore

Predsednik Izraela Šimon Peres pozvao je na direktne pregovore sa Palestincima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.08.2010.

17:42

Default images

On je tokom posete Bugarskoj rekao da bi ta zemlja mogla biti odgovarajuće mesto u kome bi se pregovoralo.

Peres je nakon razgovora u Sofiji sa bugarskim predsednikom Georgijem Prvanovom precizirao da Izrael nema primedbe na direktne pregovore jer oni služe "interesu mira i mirnoj koegzistenciji".

Bugarska ima dobre veze i sa Palestincima i sa Izraelom. Iako je bila saveznik nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, ona je odbila da deportuje 48 000 bugarskih Jevreja u logore smrti, podseća agencija AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je takođe, posle sastanka s američkim izaslanikom Džordžom Mičelom u Jerusalimu, da on želi brz početak direktnih pregovora sa Palestincima.

"Hajde da počnemo pregovore. To je moja cela poruka, ono što govorim već godinu i po: hajde da ih započnemo", kazao je Netanijahu.

Mičel, koji je u petoj poseti regionu od početka indirektnih pregovora 9. maja, izjavio je da SAD imaju isti cilj.

On se juče sastao u Ramali, na Zapadnoj obali, sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji još nije pristao na direktne pregovore, ali bi mogao to da učini u narednim danima, navodi Rojters, pozivajući se na palestinske izvore.

Takvi pregovori su suspendovani pre godinu i po dana, kada je Izrael započeo tronedeljnu ofanzivu na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, a da bi bili obnovljeni, Palestinci traže političku podršku velikih sila.

Abas zapravo očekuje da četvorka bilskoistočnih mirovnih posrednika (UN, SAD, EU i Rusija) ponove pozove na zaustavljanje širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i postizanje mirovnog sporazuma u roku od dve godine.

Palestinski predsednik je obećao ove nedelje da će odmah ući u direktne pregovore ako se to desi, "jer uključuje sve što on traži".

U Vašingtonu je portaparol Stejt departmenta Pi Džej Krouli već nagovestio da bi se saopštenje moglo objaviti ako to može ohrabriti strane da idu napred. Najavljuje se zato da bi saopštenje moglo uslediti u ponedeljak ili utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: