Beograd i Priština: Ne pregovaramo

I srpski i kosovski zvaničnici demantuju tvrdnje Alijanse za budućnost Kosova da Beograd i Priština tajno pregovaraju.

Izvor: FoNet

Sreda, 11.08.2010.

12:40

Default images

Dok kosovski premijer Hašim Tači navode opozicije naziva “smešnim“, Oliver Ivanović poručuje da za tajnim pregovorima nema potrebe.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kazao je da Srbija ne sme da prihvati direktne pregovore bez prisustva predstavnika UNMIK-a. Ivanović je za KIM Radio iz Čaglavice kazao da tajni razgovori ne mogu biti korisni.

Oliver Ivanović je dodao da Beograd i Priština treba da razgovaraju, dodajući da je "normalno da u ovakvoj atmosferi postoji potreba" da se razgovara o "stvarima koje su bitne za opstanak i za preživljavanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji".

Državni sekretar je, međutim, kazao da na tim razgovorima moraju da budu i predstavnici međunarodne zajednice.

"O formatu se ne može odlučivati ovako, potrebno je da to bude format u kome će UNMIK i Euleks biti uključeni u temama koje su vezane za bezbednost", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, pregovori su u interesu lokalnog stanovništva i čitavog regiona, a problemi kosovskih Srba ne mogu se rešiti tajnim pregovorima.

"Ovo stanje koje imamo nije održivo na duže staze jer stvara tenziju koja bi u jednom trenutku mogla da eskalira. Svakodnevni život Srba suočen je sa mnogim problemima i ti problemi se mogu rešavati samo u direktnim pregovorima", naveo je Ivanović.
Tvrdnje opozicije su smešne, kaže Hašim Taèi (Beta, arhiva)
Da se nikakvi tajni pregovori ne vode tvrdi i predsednik Vlade u Prištini Hašim Tači koji kaže da je Kosovo trenutno fokusirano na buduća zbivanja na Generalnoj skupštini UN, nakon savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Ocenjujući navode o tajnim pregovorima sa Beogradom kao "smešne", Tači je rekao da želi da uveri žitelje Kosova u dobre vesti iz UN, gde će sledećeg meseca biti predstavljeno nekoliko rezolucija o Kosovu, prenose prištinski mediji.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini je u utorak na konferenciji za novinare u Prištini rekao da je "kosovska vlada počela tajne pregovore sa Beogradom".

"Imamo vrlo kredibilne informacije koje potvrđuju da se vode tajni pregovori između zvaničnika kosovske vlade i Vlade Srbije", rekao je Đini.

On je pozvao medije da se "pozabave tim pitanjem", uporno odbijajući da novinarima kaže "ko sa kim razgovara i o kojoj temi".

Đini je rekao samo da u Alijansi za budućnost Kosova "znaju imena osoba koje tajno razgovaraju, kao i mesto tih susreta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: