BiH: Posmrtni ostaci na obdukciji

Posmrtni ostaci dvadesetak žrtava pronađenih u jezeru Perućac kod Višegrada, poslati su na obdukciju.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

19:35

Default images

Predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH (INO) Amor Mašović izjavio je da će obdukacija i identifikacija biti izvršena u mrtvačnici Gradskog groblja u Višegradu.

Mašović je novinarima rekao da se radi o posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka iz Višegrada.

On je, međutim, naveo da postoje indicije da se radi i o grupi nemačkih oficira i vojnika koji su tokom ili neposredno posle Drugog svetskog rata sahranjeni u obalnom pojasu Drine koji je 1960-ih nakon izgradnje hidroelektrane Bajina Bašta ostao u jezeru.

Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN) objavila je da INO od 19. jula pretražuje jezero Perućac, navodeći da je do sada pronađeno 60-tak nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava.

BIRN je prenela Mašovićevu izjavu prema kojoj su Bošnjaci ubijani u Višegradu ili nekoliko kilometara dalje od tog grada, a da ih je Drina nosila nizvodno, sve do Hidroelektrane Bajina Bašta.

"Tela su ostajala na levoj i desnoj obali jezera, zastajala zakačena za grane i ostajala u plitkom mulju i pesku", kazao je Mašović.

On je potvrdio da su se timu INO BiH 9. avgusta pridružili i predstavnici komisija za nestale osobe iz Srbije i sa Kosova, pretražujući osam kilometara desne obale Perućca.

BIRN navodi da je na području jezera Perućac 2001. godine pronađena hladnjača sa više desetina leševa kosovskih Albanaca, koji su ekshumirani 2003. godine.

"Prilikom pronalaska ostataka hladnjače utvrđeno je da su vrata na njoj bila otvorena, te postoji sumnja da se jedan deo posmrtnih ostatataka stradalih još nalazi u jezeru", saopštio je BIRN.

Mašović je naveo da čeka informaciju iz Beograda da li su pronađeni posmrtni ostaci u podnožju brane kdo Bajine Bašte, gde je juče pronađena šasija kamiona.

Pretraživanje Perućca trajaće dok je nivo u jezeru smanjen zbog remonta Hidroelektrane Bajina Bašta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: