FHP: Prijava za Srebrenicu

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv više pripadnika VRS zbog genocida u Srebrenici.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

17:20

Default images

Prijava je podneta Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije protiv Srpske odgovornih za genocid izvršen nad zarobljenim Muslimanima iz Srebrenice, u julu 1995. godine.

U saopštenju se precizira u kojim su sve slučajevima optuženi i njihovi podređeni učestvovali u streljanjima zarobljenih Muslimana posle ulaska u Srebrenicu u julu 1995. godine.

Prijava je podneta protiv Petra Salapure, ondašnjeg pukovnika VRS i načelnika Uprave za obaveštajne poslove Glavnog štaba VRS, Radoslava Jankovića, ondašnjeg pukovnika VRS i zamenika načelnika Uprave za obaveštajne poslove Glavnog štaba VRS, Milorada Pelemiša, ondašnjeg poručnika VRS, komandanta 10. diverzantskog odreda (10.d.o.) VRS, Dragomira Pećanca, ondašnjeg ađutanta (ličnog sekretara i ordonansa) generala Ratka Mladića, Mila Petrovića, ondašnjeg majora VRS i zamenika komandira vojne policije Bratunačke lake brigade iz sastava Drinskog korpusa VRS, Radoslava Kremenovića, ondašnjeg komandira Vlaseničkog voda 10.d.o., Franca Kosa, ondašnjeg komandira Bijeljinskog voda 10.d.o., te više pripadnika 10.d.o., dva NN vojna policajca Vojne policije Drinskog korpusa i više NN oficira, podoficira i vojnika VRS, koji su u julu 1995. godine bili pripadnici ondašnjeg 10.d.o., Bratunačke lake brigade i Zvorničke brigade iz sastava Drinskog korpusa VRS.

"Sprovođenjem postupka za zločin genocida opisan u prijavi FHP, Srbija će ispuniti svoju ustavnu i zakonsku obavezu, kao država koja je ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Prvi članom te konvencije, sve države koje su je ratifikovale preuzele su obaveze da genocid spreče i kazne", navodi se u saopštenju Fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: