Ukradena ploča sa ulaza u Arhiv

Sa ulazne kapije Arhiva Srbije odvaljena je i odneta bronzana ploča sa logotipom Arhiva, koja je bila autentični i unikatni rad, saopšteno je iz te ustanove.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

15:03

Default images

Ploča je izrađena od bronze i delo je čuvenog vajara Nebojše Mitrića (1931-1989), autora brojnih spomenika, skulptura, plaketa, plakata, bista, medalja...

Prilikom krađe, koja se dogodila u ponedeljak, 9. avgusta, oštećena je i mesingana ploča sa natpisom Arhiv Srbije i grbom Republike Srbije.

Rukovodilac konzervatorske laboratorije Radmila Petrović kazala je da je krađa prijavljavljena MUP-u Srbije, ali da još nema naznaka o tome ko je počinitelj.

Ona pretpostavlja da je reč o huliganima koji su ploču ukrali da bi je prodali, i istakla da je time napravljena velika umetnička šteta, a ne materijalna.

Pre izvesnog vremena polupani su grbovi Srbije od betona, koji su bili postavljeni posle Drugog svetskog rata sa obe strane stepeništa na ulazu u zgradu Arhiva.

Zgrada Arhiva Srbije registrivana je kao spomenik kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: