"Hrana za sve" u Smederevu

Donacijom od blizu 10 tona zamrznute boranije kompanija "Frikom" priključila se akciji Fonda B92 "Hrana za sve".

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

15:48

Default images

"Frikomova" donacija biće raspoređena na sve narodne kuhinje koje imaju mogućnost skladištenja i čuvanja zamrznute hrane, a prva ispostava od 300 kilograma ovog povrća stigla je u narodnu kuhinju u Smederevu.

U narodnoj kuhinji u Smederevu ističu da je svaki doprinos važan, posebno u letnjim mesecima i u vreme kada je hrana sve skuplja.

U smederevskoj narodnoj kuhinji dnevno pripremaju oko 1000 obroka.
Frikom je donirao 10 tona zamrznute boranije
Korisnici kažu da su kuvani obrok i vekna hleba koju svakodnevno dobijaju za njih spas.

U to da je hrana koja se priprema za socijalno ugrožene ukusna uverio se i inicijator akcije "Hrana za sve" i direktor B92 Veran Matić.

On kaže da je svaka donacija značajna, posebno s obzirom na sve veća poskupljenja.

Hranu za smederevsku narodnu kuhinju osim donatora obezbeđuje i Dom Crvenog krsta u Maloj Krsni uz pomoć takozvanih dohodovnih projekata u kojima korisnici kuhinje sami proizvode i pripremaju hranu.
Radica Stankoviæ, upravnica Doma Crvenog krsta
U plastenicima se gaji povrće, a imaju i mini farme pilića i tovnih svinja.

"Za sve te poslove koji se ovde dešavaju su korisnici koji žive u domu crvenog krsta, a radno su sposobni. Na neki način, nekima je to radna terapija, neki ljudi dobijaju malu nadoknadu, s obzirom da su bez prihoda, to im znači“, kaže Radica Stanković, upravnica Doma Crvenog krsta.

Predsednik Upravnog odbora RTV B92 Veran Matić pozvao je sve proizvođače hrane nezadovoljne postojećim cenama, da umesto pretnji da će bacati proizvedenu hranu, namirnice donesu u B92 kako bi poslužila u humane svrhe.

"Ove godine hrana je sve skuplja i kako leto dolazi obično se zatvaraju neke narodne kuhinje upravo zato što postoji puno povrća", kaže Matić.

"Međutim, ova godina je netipična i takvih će biti sve više ili zbog nevremena ili zbog nekih drugih prilika, hrana će postajati sve skuplja, a održavanje narodnih kuhinja sve komplikovanije i teže ", rekao je on i naveo da je zbog toga je ovakva Frikomova akcija dosta važna kao i akcije svih drugih kompanija i preduzeća.
Današnja akcija B92
"Svima koji se bore za svoj bolji položaj kada je reč o cenama za otkup poljoprivrednih prozivoda, mleka itd. koji najavljuju svoje proteste koji se obično manifestuju kroz uništavanje sopstvenih proizvoda prosipanje mleka itd. da se obrate Fondu B92 i umesto uništavanja da sopstvene proizvode doniraju za one koji su najsiromašniji, a B92 će izvestiti o tom obliku protesta na pravi način kao i o problemima proizvođaca, kao što je i do sada činio kroz svoje informativne emisije i kultnu emisiju ‘Znanje na poklon’”, poručio je Matić.

On je ocenio i da je jako važno što je akcija ‘Hrana za sve’ postala akcija ne samo Fonda B92 i određenih kompanija, već i različitih institucija sistema uključujući i Ministarstvo za poljoprivredu i Vladu Srbije.

“Vlada je takođe donela važne odluke kada je reč o kontinuiranom opskrbljivanju kuhinja kao i otvaranju novih. Očekujemo da se te aktivnosti što pre i realzuju kako bi i u najsiromašnijim opštinama i regionima socijalno najugroženiji što pre dobili minimalnu pomoć koju jedno humano društvo može da pruži”, kazao je Matić.

“Fond B92 nastavlja sa akcijom i posebno će pored pomoci opskrbljivanju postojećih narodnih kuhinja, podsticati inovativne projekte koji će uključivati i taj humanitarni aspekt ali i samozapošljavanje kroz sve vrste socijaonog preduzetništva, samozapošljavanja i samoorganizovanja ugroženih grupa od strane različitih humanitarnih i nevladinih organizacija što bi bio evolutivni iskorak iz ovog primarnog nivoa akcije", naveo je direktor Fonda B92.

Fotogaleriju sa današnjeg događaja u Smederevu možete pogledati ovde.

Akciju možete podržati i vi

Ideja projekta "Hrana za sve" je da se gorući problem gladi u Srbiji ne rešava sporadičnim akcijama, već da se neprekidno radi na njegovom iskorenjavanju.

Preko humanitarnog broja 301 20 60 akciju možete podržati i vi, a SMS porukom na 2500 donirate 100 dinara uz pripadajući porez, što čini vrednost jednog obroka u Narodnim kuhinjama u Srbiji.

Individualne donacije se daju SMS porukom na broj 2500, vrednost poruke je 100 dinara, što je cena jednog obroka. Ovaj broj važi za sve mreže mobilne telefonije u Srbiji.

Organizacije i kompanije koje žele da pomognu gladnima u Srbiji individualnim i grupnim donacijama mogu pročitati detaljne informacije o načinu i broju računa za uplate iz Srbije, kao i za uplate iz inostranstva.

Takođe, ovde se možete informisati o do sada prikupljenim sredstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: