Vrućine prave problem na Onkologiji

Usled vrućine aparati na Institutu za onkologiju često ne rade, zbog čega pacijenti duže čekaju na zračenje.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

14:34

Default images

Vrućine u Beogradu ponovo stvaraju probleme u bolnicama.

Na Institutu za onkologiju i radiologiju, zbog neadekvatnih uslova u bunkerima, aparati za zračenje, koji su osetljivi na vrućinu i vlagu, prethodnih dana uopšte nisu mogli da rade, što je produžilo čekanje pacijenata.

Posle hitnih intervencija, osposobljena su dva od četiri aparata, ali je za dugotrajno rešenje neophodno ulaganje u klimatizacioni sistem.

“Zatvoreno zbog vrućine i vlage” - takav natpis trebalo bi da stoji na vratima bunkera za zračenje na Onkološkoj klinici.

Od petka je na Institutu radio samo jedan aparat, a danas su osposobljena još dva. Iako u bolnici tvrde da nema prevelikih gužvi, pacijenti kažu da na terapije, zbog aparata koji često ne rade, čekaju i po četiri meseca:

“Ako kiša malo padne, zbog vlažnosti ne rade aparati. Ako sunce sija, zbog temperature ne rade. Ako vetar duva - ne rade. Pa jesu to vetrenjače ili aparati?”

“Ko je kriv da aparat radi dan-dva, a da tri ne radi, mi ne znamo.”

“Da pozdravim malo ministra Milosavljevića, da povede računa malo o sirotinji - da bi se malo lečili. On je svoje operacije završio u inostranstvu, a ovde sirotinja ispašta.”

Ovi aparati nisu ni stari ni dotrajali - čak naprotiv: poslednja dva nabavljena su u oktobru prošle godine, a tom prilikom se i ministar Tomica Milosavljević slikao sa novom opremom.

Međutim, dva bunkera izgrađena pre osam godina ne zadovoljavaju uslove neophodne za rad novih aparata, objašnjava v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Dušan Mileusnić.

“U dva starija bunkera klimatski sistem nije omogućavao puštanje u rad tih aparata, a kvar koji se desio u trećem bunkeru je upravo pred rešavanjem i sticajem okolnosti, taj sistem je pod garancijom i sve će to danas biti otklonjeno”, poručuje on.

“Mi nemamo prevelike liste čekanja i u ovom trenutku se čeka na zračenje do dva i po meseca”, navodi Mileusnić.

Na Klinici kažu da su aparati osetljivi i kompleksni pa ih treba pažljivo održavati i da su u toku pregovori sa Ministarstvom da se i posle isteka garancije obezbedi servisiranje.

Iz Ministarstva zdravlja B92 je dobio pisani odgovor da je Ministarstvo upoznato sa situacijom na Onkologiji i da je u saradnji sa Institutom, došlo do rešenja koje će trajno rešiti problem isključivanja aparata zbog ekstremnih klimatskih uslova, ali da ni sada liste čekanja po njihovom mišljenju nisu dramatične. U odgovoru se ipak ne navodi koje je to rešenje.

Dušan Mileusnić kaže da veruje da će se naći trajno rešenje za ovaj problem

“Ništa ne ide lako i glatko ali nakon dužih pregovora nailazimo i na razumevanje tako da mi stvarno verujemo da će se naći model koji će omogućiti da se, sagledavajući sve realne finansijske okolnosti u okruženju u kojem živimo, obezbede sredstva i za održavanje ove opreme koja jednostavno ne može se ne održava”, nada se on.

Pošto institut već duže vreme ima problem sa nedostatkom prostora, jedino rešenje je dovođenje klimatskih sistema na nivo neophodan da bi aparati mogli stalno da rade.

Svaki novi talas beogradskih vrućina otkrije po još jednu slabost u srpskom zdravstvenom sistemu.

Kao što je B92 ranije izveštavao, na Ortopedskoj klinici na Banjici pacijenti leže u neklimatizovanim sobama i na 40 stepeni. Zbog toga ni pacijenti ali ni lekari ne vole leto i nadaju se skorijem zahlađenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: