Prevoz vozom nekad traje nedeljama

Zbog nedostatka lokomotiva, prevoz robe vozom kroz Srbiju može da potraje i više nedelja.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

17:47

Default images

Nije tajna da vozovi srpskom železnicom na nekim deonicama idu samo 22 do 24 kilometra na sat.

Ono što je, međutim, pojedine korisnike usluga transporta robe železnicom iznenadilo, jeste da roba recimo od Subotice do Beograda može da putuje i dve nedelje.

Da se ovako nesto dešava priznaju i u “Železnicama Srbije”, ali kažu da za to postoji objašnjenje.

Transport od Kelebije, preko Subotice, pa do Beograda, ako se uzme prosečna brzina srpskih vozova, trebalo bi da traje oko 10 sati.

To, međutim, nije uvek ispravna računica za sve one koji žele da prevezu svoju robu, jer taj put može da traje mnogo više.

Dragan Grujić, direktor Direkcije za prevoz železnice Srbije, priznaje da takav problem postoji i objašnjava ga ekonomskim i tehnološklim razlozima.

“Mi moramo da čekamo neke druge klijente da bi kompletirali voz koji mora da bude iskorišćen zbog naših nekih ekonomičnih razloga i zbog tehnologije rada železnice. I u tom slučaju, prinuđeni su, odnosno prinuđeni smo da čekamo takozvano nakupljanje bruta da bi taj voz otpremili do krajnje destinacije”, objašnjava on.

Kad god je to moguće, kompanije čija roba treba da pređe preko Srbije ili im je to krajnja destinacija, radije za transport angažuju kamione, i pored toga što je železnica čak 40 posto jeftinija, navodi Zoran Netković iz agencije “Agent plus”.

“Dešava se, a i dešavalo se i ranije, da roba dođe do Makiša i stoji na sporednom kolovozu i jednostavno vlasnik robe ne može, vrlo je komplikovano da vi dovedete tu taj vagon do žita, tamo gde se vrši carinjenje robe itd. Znači, u Beogradu se nalazi roba, ali ne može da se koristi”, navodi on.

“Pa, bilo je, gubili su se kontejneri, gubila se evidencija o tome gde se određeni vagon nalazi itd. Bilo je puno tih stvari, kažem, i koje su stvorile loš imidž ‘Železnica’ kod korisnika”, kaže Netković.

Sa transportom robe železnicom kasni se pre svega jer nema dovoljno lokomotiva. Tako se dešava da vagoni sa robom stoje i po nekoliko dana na jednom mestu jer nema lokomotive koja bi voz sa robom prevezla, kaže Grujić.

“Mi trenutno imamo u saobraćaju 80 elektro-lokomotiva. Za izvršenje svih zahteva naših klijenata, potrebno je negde između 90 i 95. Znači, svakodnevno se susrećemo sa nedostatkom od 12 do 15 lokomotiva”, kaže Grujić.

“Mi se nadamo da ćemo deo problema rešiti, s obzirom da su u toku pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o nabavci novih električnih lokomotiva. Tako da mislimo da ćemo u nekoj bliskoj budućnosti eliminisati taj problem”, očekuje on.

Poslednja nabavka lokomotiva u Srbiji bila je pre skoro 30 godina, a jedina fabrika vagona u Srbiji, usled loše privatizacije, je propala.

U “Železnice Srbije”, stigli su jedino polovni vagoni iz Švedske. Zbog te nabavke tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv bivšeg direktora tog javnog preduzeća Milenka Šarančića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: