RS protiv reforme policije BiH

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da RS neće prihvatiti nikakve zahteve za novu reformu policijskih stuktura u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

14:51

Default images

RS ne prihvata reforme uprkos izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju bezbednosti u zemlji, poručio je on.

"Ovaj proces za nas je završen i nećemo pristati da se menjaju ili ograničavaju nadležnosti organa i institucija RS, odnosno njenih ustavnih i zakonskih kapaciteta predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom", navodi se u Kuzmanovićevom saopštenju.

Predsednik RS je ocenio da je u izveštaju Stejt departmenta o stanju bezbednosti i borbi protiv terorizma u BiH izneto "više paušalnih i proizvoljnih tvrdnji".

On je naveo da su ocene Stejt departmenta "ili rezultat pogrešnih informacija sa terena ili pokušaja lobiranja određenih pojedinaca ili krugova koji nisu naklonjeni RS".

"Ti navodi su apsolutno neprihvatljivi i predstavljaju klasičnu zamenu teza", istakao je Kuzmanović.

On smatra da je izveštaj Stejt departmenta poslužio kao povod "za nove, nerealne zahteve pojednih bošnjačkih zvaničnika za reformu sistema bezbednosti u BiH, odnosno o nepotrebnoj unitarizaciji i centralizaciji policijskih struktura u BiH".

"Dobro je poznato gđe su koreni, uzroci, ideološka i materijalna podloga terorizma u BiH, a to svakako nisu RS i srpski narod, već radikalni islamski pokreti čiji pripadnici deluju u Federaciji BiH", ističe se u saopštenju predsednika RS

Ona takođe smatra da su objavljivanje izveštaja Stejt departmenta, a posebno reagovanja iz Sarajeva, pokušaj pravdanja neuspešnog rada policijskih struktura na nivou BiH koje su zadužene za borbu protiv terorizma, ali i stvaranja atmosfere o tobožnjoj neophodnosti ustavnih reformi u zemlji.

Stejt department je u svom godišnjem izveštaju naveo da su "napori zvaničnika RS na potkopavanju državnih institucija", kao i to što je BiH "ostala slaba decentralizovana držva" usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: