SZO: Kraj pandemije gripa

Svetska zdravstvena organizacija danas je zvanično proglasila kraj pandemije novog gripa.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

17:18

Default images

Direktorka SZO Margaret Čan izjavila je da je mišljenje Odbora za grip te organizacije da je pandemija "uglavnom prošla" i da svet više nije u šestoj fazi najviše uzbune od gripa.

Ona je dodala da je virus H1N1 ušao u "postpandemijsku" fazu, što znači da se njegova aktivnost u svetu vratila na nivo koji se obično sreće kod sezonskog gripa.

Direktorka SZO upozorila je da zemlje treba da obrate pažnju na neuobičajene tokove infekcije virusom H1N1 i mutacije koje bi postojeće vakcine i lekove učinile nedelotvornim, iako je broj onih na bolničkom lečenju i smrtnih slučajeva znatno opao.

"Virus će verovatno nastaviti da izaziva ozbiljne infekcije kod mladih osoba i dece", rekla je Margaret Čan.

Ona je apelovala da visokorizične grupe, kao što su trudnice, treba da nastave da se vakcinišu.

Novi grip izaziva teže infekcije kod mlađih osoba, dok se veruje da su stariji od 65 godina donekle otporni na taj virus.

SZO je saopštila da je 18.449 ljudi u svetu umrlo od izbijanja epidemije u aprilu 2009. godine, iako se smatra da je stvarni broj žrtava daleko veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: