"Unija pekara da ne nameće cene"

Komisija za zaštitu konkurencije upozorila Uniju pekara Srbije da ne ograničava samostalno sprovođenje cenovne politike njenih članova - pekara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

13:22

Default images

Komisija je došla do saznanja da je Unija pekara Srbije, najavljujući povećanje cene hleba 'Sava', u stvari objavila odluku proizvođača hleba o povećanju cena hleba

Komisija podseća da su prema Zakonu o zaštiti konkurencije zabranjene odluke udruženja učesnika na tržištu kojima se utvrđuju prodajne cene, i zato je Unija upozorena na primenu navedenog propisa.

Tom prilikom je navedeno da dogovaranje konkurenata sa ciljem ograničenja nezavisne politike utvrđivanja prodajne cene ka krajnjem potrošaču i donošenja samostalne poslovne odluke o promeni cene dovodi do značajnog ograničavanja konkurencije.

Unija kao strukovno udruženje informisana je o načinu primene propisa o zaštiti konkurencije na aktivnosti udruženja, posebno u pogledu dogovora o cenama članova udruženja, ističe se u saopštenju.

Iako su sporazumi o prodajnoj ceni proizvoda konkurenata zabranjeni, čak i kada nisu primenjeni, Komisija je imala u vidu da do povećanja cene hleba ovog puta nije došlo, u skladu sa čim je odlučila da izda upozorenje, dodaje se u saopštenju.

Kako je najavljeno, Komisija će ipak pratiti informacije o radu Unije i čim bude ustanovila da je Unija ponovo donosila odluke o povećanju cena hleba, ili na drugi način povredila odredbe Zakona, reagovaće primenom odredaba Zakona o pokretanju postupka i o primeni sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: