Zagreb: Železnice SHS dobra ideja

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izjavio da je inicijativa za osnivanje zajedničkog železničkog preduzeća SHS više nego dobra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

11:52

Default images

On je onima koje bi to moglo podsetiti na neka prošla vremena poručio da u čitavoj priči nema politike.

"Radi se o osnivanju zajedničke firme koja će nastupati na tenderima kako bi procedura bila lakša i brža i kako bi što više tereta prolazilo 'desnim koridorom', koji ide kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, i dalje do Turske", kazao je on za Dojče vele.

On je rekao da je to ekonomski skroz opravdan posao koji ima privrednu osnovu", i naveo u izjavi za Dojče vele jednostavnu računicu - Koridor 10 je u odnosu na Koridor 4 praktično na istom pravcu, a kraći za skoro 900 kilometara.

Pošto 90 odsto roba ide Koridorom 4, a ne "desetkom", interes je svih uključenih da ta roba pređe na njega, objasnio je Kalmeta.

U Hrvatskim železnicama smatraju da bi Železnica SHS njima mogla dati "vetar u leđa" i navode da su već krenule pripremne radnje radnih grupa železnica tri države, a cilj je, za početak, povećati kvalitet prevoza i vagonske kapacitete, kao i razviti infrastrukturu ali povećati vagonske kapacitete.

Sada na relaciji Ljubljana - Zagreb - Beograd - Dimitrovgrad - Istanbul vozi 700 vozova, dok Koridorom četiri, koji ide preko Mađarske, vozi 7.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: