RUS: Povećana smrtnost posle požara

Zbog velikog zagađenja i visokih temperatura u Moskvi se udvostručila stopa smrtnosti, saopštavaju zvaničnici.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.08.2010.

11:37

Default images

"U normalnim uslovima u Moskvi umire 360 do 380 ljudi dnevno, sada je taj broj oko 700“, kaže šef moskovske medicinske službe Andrej Selcovski

Na području nuklearnog kompleksa Majak, istočno od Moskve, proglašeno je vanredno stanje zbog širenja šumskih požara u toj zoni, saopštile su lokalne vlasti.

"Šef administracije Viktor Trofimčuk je 6. avgusta proglasio vanredno stanje na području šuma i parkova grada Ozersk, gde se nalazi nuklearni kompleks i to zbog širenja požara", navodi se u saopštenju. Nuklearni kompleks se nalazi na području Čeljabinsk na Uralu, oko 2.000 kilometara istočno od Moskve.

Prema merenjima, koncentracija ugljen-monoksida u vazduhu Moskve je dvaput veća od sigurnosnog maksimuma dok Moskvu prekriva izmaglica koju je izazvao dim požara u okolnim šumama. Zdravstvene vlasti svakodnevno pozivaju građane da bez preke potrebe ne izlaze na ulicu ili ako to čine, da koriste zaštitne maske. Rukovodiocima firmi je preporučeno da zaposlenima, po mogućnosti, daju slobodne dane. Međutim, bez obzira na tešku situaciju, gradska uprava je danas saopštila da nema osnova da se u gradu uvodi vanredno stanje.

Gradska uprava je otvorila "antismog" centar u kojem građani mogu da odahnu uz klima-uređaje. Mediji, međutim, pišu da većina tih centara nema klima-uređaje.

Pojedini mediji, ali i kompanije koje su opremljene klima-uređajima, dozvolili su svojim zaposlenima da prošli vikend provedu u njihovim prostorijama.

Moskovljani spas traže i u klimatizovanim tržnim centrima ili automobilima.

Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov je posle višednevne javne kritike prekinuo odmor u Švajcarskoj i prošlog vikenda se vratio u Moskvu.

Diplomate napuštaju Rusiju

Požari i danas haraju Rusijom, a strane diplomate, odnosno njihove porodice, napuštaju zemlju jer zagađenje ugrožava zdravlje.

Zbog visokih temperatura, gustog dima i smoga u Moskvi, otputovale su porodice diplomata Poljske, Rumunije, Češke, Izraela, Nemačke, Francuske, Kanade. U Ambasadi Francuske kažu da je zaposlenima i njihovim porodicama koji imaju zdravstvenih problema ili su u rizičnoj grupi preporučeno da napuste glavni grad Rusije.

U ambasadi Srbije nisu donete nikakve posebne mere i radi se uobičajeno.

Agencija RIA novosti navodi da je NASA odlučila da privremeno obustavi slanje svojih saradnika u Rusiju ukoliko njihov rad nije povezan sa održavanjem rada kosmičkih objekata.

Privremenom napuštanju Moskve doprineli su i pozivi zdravstvenih vlasti Rusije građanima da otputuju iz Moskve ukoliko imaju mogućnosti.
Radio Majak navodi da su se diplomatske misije odlučile na evakuaciju pošto je ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu izjavio da se zbog požara može povećati nivo radijacije u Brjanskoj oblasti koja je posebno bila pogođena černobiljskom radijacijom 1986. godine.

Uz obrazloženje da ne treba sejati paniku dok se ne prouče podaci, vlasti odbijaju da saopšte koliko je porasla smrtnost zbog nezapamćene vrućine i zagađenja vazduha u Moskvi.

Prema nezvaničnim informacijama koje navode moskovski mediji, smrtnost je porasla dva i po puta. Tu informaciju potvrđuju i uprave mrtvačnica, a o tome se nezvanično govori u gradskim bolnicama.

Meteorolozi očekuju da bi ekološka situacija mogla da se poboljša tek sredinom nedelje kada bi vetar trebalo da promeni pravac i prestane da donosi dim od požara koji gore u Podmoskovlju i drugim regionima.

Ministar Šojgu je juče, dve nedelje od kada je Moskva u teškoj ekološkoj situaciji, kazao da to ministarstvo ima plan kako da ugasi požare u Podmoskovlju do kraja ove nedelje.

"Spremamo veliki, ozbiljan napad, da do kraja nedelje ugasimo sve požare, jer su se Moskovljani već toliko umorili od tog dima i smoga
da moramo da se okupimo i ugasimo požare", rekao je on.

Šojgu je kazao da će se gašenju požara priključiti Ministarstvo odbrane, a biće angažovana i poljoprivredna mehanizacija. Kako je saopšteno, namera je da se iskoristi, odnosno obnovi sistem melioracije i prskanja polja koji je funkcionisao u doba Sovjetskog Saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: