"Nestašica mleka veštački izazvana"

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milan Petrović kaže da su nestašicu mleka stvorili i poljoprivrednici i prerađivači mleka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

10:49

Default images

Nestašica mleka jedna je od ključnih tema kada je reč o poljoprivredi. Nova Srbija pozvala je ministra poljoprivrede da podnese ostavku i preuzme odgovornost zbog nestašice mleka.

U Srbiji su u poslednje dve godine subvencije sa četiri dinara smanjene na 1,5 dinara po litru mleka i isplate kasne, piše u saopštenju Nove Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milan Petrović na te optužbe odgovara ovako:

“Opozicija kaže da su premije pale s četiri dinara na jedan i po. Da, pale su, ali se nigde u toj optužbi ne pominje da se ove godine daje 12 i po hiljada po grlu uredbom o genetskom unapređenju stočarstva, da se daje od 30 do 50 posto povraćaja sredstava farmerima za investicije, znači na adaptacije i rekonstrukcije, da za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala farmeri dobijaju do milion dinara", kaže Petrović.

On dodaje da je do nestašiće došlo usled neadekvatne cene mleka. "Odgovorno tvrdim da u ovom trenutku na teritoriji Srbije imamo preko pola miliona kvalitetnih plodnih krava, što je dovoljna baza za proizvodnju mleka. Međutim, kada imate na tržištu cenu mleka koja je daleko ispod kalkulacije koja treba da bude prava, dolazi do toga da se te krave lošije hrane. Seljaci zbog skupih proteinskih i drugih preparata za ishranu krava sami smanjuju ishranu krava, čime opet dolazi do pada količine mleka", kaže Petrović.

"S druge strane su prerađivači koji u ovom trenutku nastupaju prema Ministarstvu poljoprivrede sa zahtevom da se premije povećaju, a i oni izazivaju nestašicu mleka, tako da sada u prodavnicama imate dugotrajno mleko, ali nemate dovoljnu količinu pasterizovanog, jeftinog, mleka koje naše stanovništvo najviše kupuje", dodaje on.

Na pitanje koji su dalji koraci u rešenju problema sa nestašicom mleka, Petrović kaže da bi u narednim danima trebalo da se održi sastanak prerađivača i proizvođača mleka na kojima će se dogovoriti povećanje cena mleka.

“Ono što sugeriše Ministarstvo poljoprivrede, ne mešajući se u poslovnu politiku kompanija, je da podignu cenu prerađivačima”, kaže on i podseća de se ministarstvo obratilo treći put Agenciji za zaštitu konkurencije da se ispita monopolistički položaj na tržištu mleka.

Velika količina mleka odlazi u dugotrajne proizvode, a mala u kratkotrajne, čime se nestašica veštački izaziva, zaključio je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: